Treceți la conținutul principal

White noise

Acesta este un caz cand engleza bate romana.
Eu sunt un mare adept al limbii romane. Imi place cum suna limba noastra, e melodioasa si cuvintele parca curg unul dupa altul insa exista o expresie, ce imi place de mult, ce nu suna bine in romana.
White noise=sunet alb, este o expresie folosita metagoric in zilele noastre. Ideea de sunet alb pornerste de la ideea de lumina alba. Dupa cum stiti lumina alba este formata prin suprapunerea tututor spectrelor de lumina. Dupa acest principiu se formeaza si sunetul alb prin alaturararea tuturor tonalitatilor de asceasi intensitate a unui sunet. Cel mai cunoscut sunet alb este scos de televizor atunci cand nu este semnal. Acea imagine, numita popular, purici, emite un sunet alb.


Expresia a fost preluata, metaforic, din libajul tehnic, in limbajul uzual si se refera la totalitatea zgomotelelor din exterior: masina ce trece pe strada, fluierul politistului, pasarea ce canta, oamenii ce vobesc. Adica lucruri neiportante pentru urechea ta. Astfel, cand nu te intereseaza ce spune cineva anglo-saxonul spune ca e white noise. In romana nu suna bine sa spui "zgomot alb". Parca e prea mot-a-mot luata expresia, iar daca o folosesti in egleza devine ieftina, parca. Si din acest motiv nu pot folosii aceasta expresie decat in gand, sau atunci cand o sa se iveasca o discutie in egleza.
Pe curand...

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...