Treceți la conținutul principal

Black Flower

Am cautat cartea asta in toate coltisoarele internetului. Nici urma de ea... Citisem doua romane de Youn-Ha Kim ce imi placusera foarte mult asa ca atunci cand am descoperit bookdepository.com n-a mai contat ca 9 euro era peste bugetul meu normal, si mi-am cumparat cartea fara sa clipesc. Bookdepository are carti la preturi destul de bune si transportul din Anglia nu costa nimic. Cartea ajunge cam in 10 zile dupa ce iti trimit ei confirmarea ca a plecat, iar asta poate sa dureze pana la o saptamana.
Eram atat de bucuros ca in sfarsit am cartea asta incat ma uitam la teancul de carti ce se aflau deasupra ei si asteptam constincios sa ii vin randul. 
Si m-am desumflat ca un sufleu scos prea repede din cuptor. Romanul e un amalgam de istorie, politica, religie si o poveste despre care multa lume nu stie. Sunt foarte multe fragmente ce par articole rupte din ziar ce se impletesc cu fragmentele din povestea propiuzisa, poveste ce pare paralizata in dinamicitate din cauza dramatismului adaugat in exces.
Cu greu am citit-o si am tot sperat pana la final ca o sa se intample ceva interesant la nivel micro in povestire, ca personajele se vor  desprinde mai mult de grup si vor evolua personal, dar nu. 
Singurul lucru ce mi s-a parut interesant a fost ideea titlului. Autorul afirma intr-o nota la finalul cartii, ca a ales culoarea neagra pentru ca aceasta se formeaza prin amestecarea tuturor culorilor, iar romanul sau e un amestec de politica, cultura, istorie, religie. Eu as pune ca e un ghiveci manastiresc fara sare.
Povestea e dramatica insa incercarea lui Youn-Ha Kim de a realiza un roman nonfictiune, a fost cam reusita.  Tatiana Niculescu Bran face o treaba mult mai buna in romanele ei nonfictiune.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...