Treceți la conținutul principal

Bizaroproze

#4 Cartea de la Gaudeamus

In noiembrie la Gaudeamus, mi-am dorit trei carti. Din cele trei, doar pe asta am luat-o: una nu mai era in stoc, iar cealalta era cartonata si era prea scumpa pentru un autor ce nu imi place ata de mult.
Flavius Ardelean, pana atunci A.R. Deleanu, imi atrasesese atentia cu un roman si un volum de proza scurta, asa ca am vrut sa ii cintesc si noul volum, scot sub numele sau real.
Se pare insa ca odata cu pseodonimul, Ardelean si-a pierdut si acel ceva al sau. Sau posibil ca cele mai bune proze le-a adunat in primul volum si aici a zis ca ne pacaleste cu un nume ciudat si o grafica misto, si gata volumul.
Bizaroproze a fost dezamagirea de la inceput de an, dupa ce Deleanu/Ardelean fusese marea revelatie a anului trecut, scriitorul tanar ce mi-a placut cel mai mult, din toti pe cei pe care ii citisem.
Criticii il laudau pe Ardelean pentru maiestria subtila cu care isi scrie prozele macabre. Subtilitatea asta a existat in Aculofobia, caci in Bizaroproze nu mai e nimic subtil, totul e scris ca de un adolescent ce isi incearca mana pentru prima data.
Din dele 9 povestiri mie mi-au atras atentia doa doua: Vegetal si Sanul, in rest celalalte mi s-au parut usor superficiale sau prea scurte pentru a contura mai bine povestea. 
Cu toate ca imi doream o carte care sa ma tina in suspans, care sa fie intunecata si macabra, plasticitatea volumului m-a facut sa raman dezamagit. Nu e un volum prost, nu e o carte ce nu merita citita, e doar ceva un pic mai slab decat ne obisnuise Flavius Ardelean pana acum si pentru un fan, asta poate sa fie dezamagitor.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...