Soldatii. Poveste din Ferentari

#2 Provocarea
In decembrie am tot iesit cu niste prieteni usor mai ancorati in lumea culturala contemorana si asta pentru ca au cunostiinte directe in aceasta lume. Astfel, in diferitele discutii a aparut un subiect, si anume concertul lui Fantastik la care a venit numai hipsterimea intelectuala. Curentul asta al hipsterilor de stanga ma depaseste, cu toate ca daca ar fi sa spun ca sunt vre-un fel de hipster (dar NU sunt), de stanga as fi.
Din discutie in discutie s-a ajuns la o lasanare de carte, ce a avut loc acum un an si un pic, in subsolul unei case, lansare la care se ascultau manele. Asa am aflat ca un anume Adrian Shiop, ce si-a dat si el doctoratul in manele (ca tipa de la Waseda, care apare in roman), isi lansa o carte despre homosexualitatea din puscarii si Ferentari.
Ajuns acasa, am intrat pe elefant, am vazut ca ebook-ul e la reducere, Si mi-am zis: hai sa o citesc si pe asta, ca suna mai interesant decat Cimitirul lui Telespan, ce a fost doar o carte scrisa ca sa socheze.
Si nu a fost o alegerea rea. Adrian Shiop nu inventeaza noi stiluri de scris, nu revolutioneaza literatura prin tehinici si jocuri. El spune o poveste pe care multa lume o banuieste, insa nimeni nu vorbeste despre ea: homosexualitatea din puscarii, abuzurile sexuale si machoman-ismul de fatada. Toate astea sunt puse la un loc intr-o poveste romantata dintre un jurnalist doctorand ce locuieste in Ferentari si noul sau iubit, un puscarias de 120 kg ce se da mare macho la bar dar e topit dupa lake asta de jurnalist. Toata povestea se consuma pe versuri de manele si dezacorduri insa pana la urma e o poveste despre o relatie toxica ce il duce pe protagonist, undeva spre marginea prapastiei.
Nu sunt de acord cu ceea ce face si promoveaza Shiop, insa nu pot spune ca romanul e prost. Chiar il recomand, daca aveti curiozitatea sa intrati in ghetourile capitalei.

Pe curand...

P.S.: De anul asta m-am decis ca la inceputul fiecarui articol despre o carte pe care am citit-o, sa ii pun numarul de ordine din anul asta si un cuvant cheie sau un grup de cuvinte ce definesc modul in care am ajuns sa citesc acea carte.

Comentarii

Postări populare