Treceți la conținutul principal

Ingropat de viu

#1 Restanta
L-am descoperit pe Hedayat prin Bufnita Oarba, roman pe care l-am citit initial in engleza si apoi in romana, in traducerea lui Gheorge Iorga cand am decoperit alte umbre decat in varianta in engleza (este considerat unul din romanele cel mai greu de tradus). Mi-a placut mult atunci tristetea prozei sale si mi-as fi dorit sa mai citesc ceva scris de el. Asa ca atunci cand maica-mea mi-a spus ca dn Iorga a tradus un volum de proza scurta de Hedayat si suntem invitati la lansare, am fost ca un copil care asteapta prima zapada. Am vrut ca aceasta carte sa fie cartea de trecere dintre 2014 si 2015 si sa fie prima carte citita anul asta, in challenge-ul celor de la goodreads.
Proza lui Sadeht e sub semnul sinuciderii, personajele sale sunt oameni tristi ce nu isi gasesc rostul in lume si decad spihic datorita vulnerabilitatii. Cele 21 de povestiri din voulumul Ingropat de viu, surprind societatea Iranului secolului XIX, o societate condusa de credinta musulmana, saraca si mizerabila, vazute prin ochii unor personaje ce se afla la capatul puterilor pishice si isi doresc sfarsitul. Femeia, in scrierile lui Hadayat, e drumul catre nefericire si moarte.Toate aceste povesti pornesc din drama lui Sadegh Hedayat  ca societatea iraniana a fost distrusa de lumea araba si de aceea, cauta refugiul in Europa, in Paris unde reuseste sa faca ceea ce nu reusise in tot acest timp, sa se sinucida.
Preferata mea e prim povestioara, cea care si da numele volumului, povestioara ce seamana destul de bine cu povestea din Bufnita Oarba, si care cred ca a si stat la temelia romanului. 
Imi place mult cum scrie Hedayat pentru ca imi place literatura izvoarata din tristetete si nu cred ca e un atuor ce scrie mai frumos despre acest sentiment sufocant. Sau daca e, va rog sa imi spuneti si mie.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...