Treceți la conținutul principal

Bastarda Istanbulului

#6 Cartea care o facea pe mama sa rada

Asta vara, din ultimul salariu, mama si-a cumparat Bastarda Istanbului de Elif Shafak. In fiecare zi iesea pe terasa cu cartea si o auzeam razand copios. Ma duceam la ea si o intrebam curios ce e atat de amuzant si imi spunea ca Safak a creat in romul sau niste personaje atat de colorate si se amuza citind despre povestile lor.
In vara am citit Cartea Soaptelor a lui Vozganian si astfel am aflat mai multe despre genocidul armean. Fiind impresionat de ceea ce au patit armenii, am tot citit materiale despre acest subiect si astfel am aflat ca Pamuk (laureatul Nobel turc) si Safak sunt personalitati de cultura turca ce recunosc genocidul. Anul asta, cand se va comemora acest tragic eveniment, aceesti doi autori vor citi fragmente din Cartea Soaptelor in semn de solidaritate fata de armeni.
Bastarda Istanbulului pune fata in fata lumea Istanbulului de astazi cu cea a armenilor fugiti in America, intr-o poveste plina de personaje colorate si amuzante si de femei puternice. Din cauza acestul roman, Elif Shafak a fost acuzata de ofensa asupra identitatii turce, ceea ce ar fi putut-o costa trei ani de inchisoare. E interesant faptul ca turicii isi recunosc istoria doar dupa ce s-au infiintat ca stat turc si nimic din perioada Imperiului Otoman si mare parte din populatie nu stie nimic despre acest genocid.
Cartea lui Shafak m-a facut sa imi doresc sa vizitez Istambulul mai mult ca niciodata si in acelasi timp m-a facut sa imi fie dor de Hakan, prietenul meu turc din Japonia.
E un roman foarte bun ce trebuie citi. Eu cu siguranta o sa mai citesc carti scrise de Elif Safak pentru ca e una din putinele autoare ce imi plac.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...