Negustrul de inceputuri de roman

#7 Romanul anului 2013 (Premiul Augustin Fratila)

De mult n-am mai citit asa un roman bun. Matei Visniec e un tip cu o cultura vasta si asta se vede in scrierile sale. Negustorul de inceputuri de roman ne face o prezentare a tututuror romanelor celebre, ne vorbeste despre autori consacrati iar pe ala fata ne spune o poveste despre un scriitor ce vrea sa aduca Romaniei primul Nobel pentru Literatura. Ce ii leaga pe personajul romanului de Camus, Kafka, Celine sau alti laureati Nobel? Un bun inceput de roman.
Apoi il avem pe domnul X, personajul din romanul ce vrea sa castige Nobelul, un tip ce traieste singur intr-un oras si cu care autorul se lupta sa il contureze cu ajutorul unei masinarii sofisticate ce te ajuta sa scrii.
In secolul XXI oamenii sunt mult mai grabiti, obositi si lipsiti de timp ca in trecut, si de aceea, un roman trebuie sa fie captivant, consistent si scurt ca sa fie cumparat din librarie. O lectie pe care o invata personajul din roman, dar in acelasi timp e o lectie pe care o stie si Visniec si pe care o aplica cu succes in cartea sa. 
Oprerele lui Matei Visniec sunt mult prea complexe ca sa fie explicate in cateva randuri simpliste pe un blog. Romanul sau, o satira a tehnologizarii, e ca o ceapa ce are zeci de straturi si cu cat te infunzi mai mult intr-un strat, descoperi ca e mai iute, mai carnos si mai suculent. E una din cele mai bune carti scrie pe la noi si ca sa fiu in ton cu tema romanului, ar fi interesant sa aud ca Visniec a castigat Nobelul pentru literatura.

P.S.: Luni seara, hoinaream prin centrul Bucurestiului cand m-am gandit sa ma duc pana la Humanitas din Cismigiu, sa caut o carte. Era prea frig, batea un vant prea rece si m-am decis sa o las pe alta data. Marti dimineata am vazut pe pagina de facebook a Poliromului ca Matei Visniec se intalnise cu cititorii cu o seara inainte in libraria mai sus amintita, sa discute despre Negustor si despre premiul Augustin Fratila. L-am ratat... O lectie sa nu imi mai fie lene si sa nu ma mai plang de vremea capricioasa.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare