Oscar 2015 (3)

Prima parte a articolului o gasit AICI.
A doua parte, AICI.

15. Big Hero 6. Unul din putinele motive pentru care as fi vrut sa locuiesc in America, sunt benzile desenate ale lor. Sunt fan super-eroi si de aia ma uit la orice film sau serial cu ei. Big Hiro 6 are la baza benzile desenate Marvel, cu acelasi nume, benzi desenate ce se vor un pic de manga in stil american. Animatia Disney ne spune povestea unui geniu ce terminase liceul la 14 ani si care castiga un concurs de inventica in robotica, ce il inscrie automat la cea mai buna universitate de gen. In urma unui accident, fratele sau moare si el isi pierde toata speranta. Numai ca intr-o zi descopera ca nanobotii inventati de el la salon nu au fost distrusi in incendiul ce i-a omorat fratele si ca cineva incearca s mascheze tot accidentul. Astfel, impreuna cu prietenii fratelui sau si cel mai tare robot Baymax, devin Big Hero 6. 
Ce mi-a placut mie foarte mult. Inafara de Baymax, robotul doctor inventat de fratele lui Hero, mi-a placut orasul. Actiunea are loc intr-un oras fictiv numit San Fansokyo. Orasul are elemente din San Francisco si din Tokyo. Am descoperit in scenele din oras, landmarkuri din Tokyo ca: Tokyo Tower, podul vechi din Shinbashi, trecerea de pietoni de sub calea ferata din Takadanobaba dar si alte zone ce imi erau cunoscute dar nu mai stiu exact pe unde sunt. Daca nu ati vazut Big Hero 6, va recomand cu drag sa il vedeti, pentru ca e foarte simpatic.

16. Inherent Vice are doua nominalizari la Oscar: Cel bai bun scenariu adaptat si Cele mai bune costume.
Am vazut trailarul filmului asta vara. Mi-a placut atat de mult si chiar imi doream sa-l vad. Am uitat de el si l-al regasit in lista de Oscar. L-am inceput de vreo cateva ori dar are doua ore jumate si era mereu prea atarziu pentru el. Pana intr-o duminica dupamasa. A fost unul din cele mai plitisitoare filme pe care le-am vazut si un real test de rezistenta si concentrare. Plotul filmului e destul de stufos, sunt multe personaje si toate filtrele sub care e filmat filmul sunt obositoare. Tot ce mi se paruse interesant in trailer, toata ideea de ironizare a politiei si a societatii din anii '70, mi s-a parut acum stupid. O mare dezamagire.

17. Deux Jours, Une Nuit (Two Days, One Night) sau filmul care m-a pierut. Eu stiam ca conitiile ca un film sa fie nominalizat la Oscar sunt: sa fie in engleza si sa fie produs de o casa americana de productie. Dupa filmul asta, cred ca valabila e doar a doua. Si cred ca aia trebuie sa fie valabila, ca altfel nu ar exista nico linie intre un film propus la film strain sau la Cel mai bun film. Coproductia Belgia-Franta-Italia a fost propunerea Belgiei pentru cel mai bun film strain insa nu a intrat printre finalisti, dar actrita principala a primit o nominalizare pentru Cea mai buna actrita in Rol principal. Deux Jours, Une Nuit, e exact filmul pe calapodul Cannes, fara actiune si cu cadre lungi, asa cum fac ai nostrii filme. Filmul e de o simplitate absoluta si tot greul e dus din trairile actorului principal. Cu toate ca poate parea un film plictisitor, daca ai starea necesara, iti dai seama ca e un film bun. Ar fi intresant sa ia tipa asta Oscarul.

18. The Boxtrolls are la baza romanul "Here Be Monsters!"scris in 2005 de Alan Snow, roman ce a avut un succes rasunator in randul copiilor si pasionatilor de fantastic.
Animatia nominalizata la Oscar eeste produsa de Laika, companie cunoscuta pentru animatiile sale realizate prin sistemul stop-cadru, cand elementelele de animatie sunt miscate milimetric si fotografiate, iar apoi, prin  parcurgerea fotografiilor, se realizeaza animatia.
E una din cele mai simpatice animatii pe cre le-am vazut anul asta si pot spune ca e favorita mea la Oscar. Munca din spatele unei animatii stop cadru este mai mare decat in cazul unei animatii realizate pe calculator, iar pe langa asta are la baza o poveste foarte amuzanta si plina de invataturi.

19. Wild este o drama biografica cu Rese Wintherspoon in rolul principal si doua nominalizari la Oscar: Cea mai buna actrita in rol principal si Cea mai buna actrita in rol secundar. Filmul are la baza romanul auto-biografic al scriitoarei si eseistei Cheryl Strayed, ce in 1995, ce dupa moarte mamei sale si divort, e hotaraste sa plece de una singura si sa parcurga 1000 de mile pe traseul Pacific Trail. Filmul e o frumoasa poveste de cautare si regasire a sinelui, intr-o expeditie in care esti doar tu si cu tine iar gandurile si aminitirile sunt singurul tau camarad.

20. How to Train Your Dragon 2. Incep prin a marturisii ca nu am vazut prima parte cu toate ca a fost nominalizata la Oscar in 2010. Nu mi-a placut modul in care e realizata grafica si mi s-a parut un nume de film porno. Nu pot spune ca animatia m-a dat pe spate. Povestea e interesanta, dar dragonii aia ce seamana cu niste broscoi nu vibreaza cu mine iar povestea nu e atat de amuzanta pe cat ar trebui. Cu toate astea, o sa ma uit cat de curand si la prima parte, ca sa inteleg cum Hiccup si-a pierdut piciorul, iar dragonul sau jumatate de coada. Si o sa ma uit si la partea a treia, cand o aparea, pentru ca o sa fiu curios cum o sa se termine povestea, plus ca am o presimtire ca o sa fie si aia nominalizata la Oscar. In concluzii, How to Train Your Dragon 2, mimic fenominal, nimic nou dar nici timp pierdut aiurea.

21. Still Alice e nominalizat la Oscar pentru prestatia lui Julianne More, ca strita principala. Pelicula are la baza un bestseller scris de un neurochirurg si spune povestea unui profesor universitar de lingvistica ce descopera ca sufera de Alzheimer cu toate ca are pana in 50 de ani. Povestea filmului o urmareste pe Alice, sotul ei si cei trei copii, din momentul din care desopera boala si pe parcursul degrdarii starii mentale al lui Alice. La un moment dat, Alice spune ca isi oreste sa fi avut cancer in loc de Alzheimer si cred ca aceea e replica cu care am realtionat cel mai mult. E frustrant pentru un om inteligent sa aiba aceasta boala si sincer, mie imi este frica sa nu o am, stiind ca bunica mea, oa avea, la fel si bunica ei. Si pentru ca Juliane More e una din actritele mele prefeate, mi-as dori sa castige Oscarul, cu toate ca concureaza cu Meryl Streep.


Astfel, in cele trei articole dedicate Oscarilor din 2015, am vazut si vorbit despre 21 de filme, nominalizate la principalele categorii: Cel mai bun Film, Regie, Scenariu origina/adaptat, filme in care actorii principali sau cei secundari au primit nominalizari pentru prestatiile lor si aproape toate animatiile. Anul asta mi-a scapat Song of the Sea. Animatia coproductie Irlanda- Danemarca-Belgia-Franta-Luxembrug, e imposibil de gasit. Pe langa aceste filme, mi-ar fi placut sa le vad pe cele straine nominalizate la Oscar, insa am vazut prea multe filme in ultima perioada si am ajuns la saturatie. Mai exista cateva pelicule ce au nominalizari anul asta, la efecte speciale sau costume, dar sunt categorii ce nu mi se par atat de importante. Si sper macar castigatorul de la Documentar sa-l vad anul asta.
Pe curand...

P.S. Exista cateva filme ce au fost nominalizate la Globuri si nu si la Oscar, pe care am reusit sa le vad, si cateva pe care o sa le vad, asa ca incerc sa mai fac un articol bonus, pana la Oscaruri. Daca nu, alta data.

Comentarii

Postări populare