Muzeul Municipiului Bucuresti - Tatuaje, Brâncoveanu, Rudolf Schweitzer si Arhitectura interbelica in Bucuresti

Muzeul Municipiului Bucuresti se afla la Universitate, in Palatul Sutu, una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile, care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani. A fost construit de Costache Suţu după planurile arhitecţilor Conrad Schwink şi Johann Veit între anii 1833-1835. Interiorul palatului a fost proiectat în anul 1862 de Karl Storck, recunoscut sculptor şi artist decorator. Este amenajată scara de acces la etaj, desfăcută monumental în două braţe iar problema de perspectivă a fost deschisă prin montarea în peretele din faţă a unei oglinzi adusă de la Murano şi prinsă într-un frumos ancadrament. Deasupra oglinzii se află medalionul sculptat în lemn al Irinei Suţu, soţia proprietarului. (Sursa)
Am trecut de nenumarate ori pe langa Palatul Sutu, stiind ca e Muzeul Municipiului Bucuresti, dar niciodata nu m-am oprit sa ma uit pe avizier sa vad ce expozitii sunt. Asta pana luni, cand mi-a atras atentia un mare banner pe care scria: "Pentru o istorie a simbolurilor: Tatuajul in Romania". Stiind ca nu suntem o tara care sa aiba o traditie si o istorie in tatuaje, mi s-a parut interesanta expozitia si ajuns acasa, am cautat informatii despre. Asa m-am decis sa merg la muzeu.

Expozitia de tatuaje este realizata in colaborare cu Institutul Medico-Legal "Mina Minovici" si contine tatuajele didactice pe care doctorul Nicolae Minovici le-a adunat la sfarsitul sec XIX. Colectia totala are 30 de tatuaje dar expuse au fost doar cele reconditionate. Tatuajele sunt cele reale, pe bucatile de piele pe care doctorul Minovici le-a luat de pe cadavre, initial pentru identificarea lor, si apoi pentru aceasta colectie didactica. Cu alte cuvinte, expozitia este formata din bucati de piele de om tatuata si conservata.
Tatuajele in Romania incep ca simbol al  apartententei la un grup minoritar, ajungand la tatuajele paturii sociale de mijoc ce apelau la tatuajele vurgare, prin care isi aratau deschiderea si apetitul sexual, pana la tatuajele persoanale, dedicatii si simboluri persoanale, din sec XX si pana in prezent.
In Romania tatuajul are o conotatie proasta, datorita tatuajelor voluptoase, obscene pe care si le faceau in puscarie detinutii, insa primele tatuaje din acest spatiu au apartinat clasei sociale superioade din Evul Mediu, ca influenta orientala. Petru Cercel - domn al Tarii Romanesti sau Gratiani Gaspar- Domn al Moldovei, erau posesori de tatuaje si considerati persoane mai extravagante. Mai multe informatii despre expozitie, aici.
La etaj, salile de Expozitie Permanenta sunt inchise datorita lucrarilor de reamenajare insa doua expozitii provizorii isi aveau locul. "Numele meu a fost Constantin Basarab Brancoveanu - O poveste marturisita" este  o expozie inchinata Brancovenilor ce au fost omagiati in 2014, la 300 de ani de la asasinarea lor.
Expozitia contine cateva piese vestimentare, de podoaba si arme din perioada domnitorului, fotografii cu bisericile construite de Domnitor si un fotoreportaj despre santierul arhelolgic din Piata Universitatii, de la ruinele ansamblului manastiresc si Academia Domneasca Sfantu
Sava.

Intr-o camera micuta de la etaj, se afla o expozitie  de pictura intitulata: "Vindecari miraculoase - Rudolf Schweitzer Cumpana". Expozia, realizata la 40 de ani de la moartea pictorului, aduce in fata publicului, doua tablouri restaurate de expertii in arta ai MMB. Pana sa merg la muzeu, nu auzisem de acest pictor si a fost chiar o descoperire frumoasa. Mai multe detalii aici.

In holul de intrare de la parter, se afla o expozitie de fotografie intitulata "Arhitectura interbelica in Bucuresti". realizata in colaborare cu Cabinetul de Stame al Bbliotecii Academiei Romane. Expoziţia este o călătorie în imagini, a celor mai importante creaţii ale arhitecţilor Ion Mincu, Marcel Iancu, Horia Creangă, Duiliu Marcu, Petre Antonescu, George Matei Cantacuzino, Octav Doicescu.

Declar deschis sezonul de muzee in Bucuresti. Cat de curand o sa vizitez un alt muzeu despre care o sa va povestesc aici.

Mai multe poze de la muzeu, puteti vedea pe pagina blogului, aici.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare