Treceți la conținutul principal

Obosit de viata, obosit de moarte

#10 Nobel 2012
A photo posted by Horea Sibișteanu (@horicas) on


Pe 17 februarie,  scriitorul chinez Mo Yan, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatura in 2012 a impliti 60 de ani. In seara aceea am inceput sa citesc capodopera sa, Obosit de viata, obosit de moarte, 5 zile mai tarziu terminasem de citit romanul de 730 de pagini. A fost o realizare pentru mine pentru ca in acest timp am si studiat, mi-am vazut si serialele zilnice, am avut si treburi de rezolvat prin casa, si cu toate astea m-am luptat cu deficitul de atentie si cu ajutorul OCD-ului si al mini-tintelor (opreste-te la un numar de pagina rotund, la un capitol divizibil cu 5) am reusit sa nu ma plictisesc si sa citesc un roman atat de mare, intr-un timp scurt.
Daca in ultimii doi ani, Laureatii Nobel sunt promoteri ai prozei scurte, Mo Yan e unul din scriitorii ce se lupta pentru supravieturirea romanului mare.
Romanul prezinta 50 de ani de istorie contemporana chineza de la colectivizarea lui Mao, pana la China moderna de la inceputul Mileniului trei, prin ochii unui taran instarit ce moare in timpul revolutiei agrare si se reincarneaza treptat in magar, taur, porc, caine, maimuta si iar om si care ii spune povestea prin condeilul lui Mo Yan, scriitor de renume, ce provenea din acelasi sat cu  personajul principal.
Initial romanul mi-a adus aminte de Moromete din al doilea volum pentru ca fostul argat al metamorofatului nu vroia sa treaca la comuna si se autogospodarea, luptand imptriva sistemului si neacceptand schimbarea. De-a lungul romanului, am inceput sa il compar cu Printesa Bari pentru ca, avand actiunea intinsa pe 50 de ani, am observat evolutia si schimbarea unei tari, asa cum in romanul corean, am observat-o pe Bari, deplansadu-se dintr-o tara inchisa, intr-una capitalisma si schimbarea pentru ea era la fel de dureroasa si de neinteles ca schimbarea prin care trecea China, schimbare la care un simplu om de la tara nu se putea adapta.
Un lucru interesant mi s-a parut aparitia lui Mo Yan, ce initial este un baietandru obraznic ce raspundea la batrani, ce alfam ca ajunge scriitor de renume ce scire povesti despre intamplarile din satul natal, ci ce la urma, este chemat de personajul prinipal pentru a-i spune povestea sa si a reincarnarilor.
Obosit de viata, obosit de moarte e un roman complex, total, ce imbina elemente de comedie cu tragedie, ce prezinta drama omului de la tara in lupta cu schimbarea venita fortat de afara (de la judet) si comedia provenita din ridicolul situatiei.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...