Treceți la conținutul principal

Garsoniera din padurea de macarale

29# Placerea vinovata

Imi place Dan Chisu. E placerea mea vinovata. Cand eram adolscent imi doream sa ajung Dan Chisu cand o sa fiu mare. Cred ca de aia am si citit Singur sub dus, roman ce mi-a adus 100 de probleme suplimentare la mate. De ce? Nu stiu daca stiti coperta cartii. E cu un barbat ud si gol fotografiat de la buric la genunghi. Trei maini de femeie ii acopera podoabele. In ora de mate mi-a cazt cartea din banca si proful a zis ca e ceva porno, oricat am zis eu ca nu e. Si mi-a dat 100 de probleme suplimentare de facut. Despre ce era cartea? Habar n-am. De la Chisu imi amintesc doar filmele: Ursul, Websitestory si Si caii sunt verzi pe pereti, toate filme bunicele. Nu de Cannes sau de Berliniada, dar filme amuzante, cu povesti bune.

De data asta m-a atras titlul romanului. E o metafora afat de frumoasa pentru un tanar inginer constructor ca mine. Nu ma asteptam sa fie vreo capodopera literara, insa nici la un narator omniscient, omnipotent si subiectiv nu ma asteptam. Apoi, tema romanului e fumata si rasfumata in exprimarea artistica post-decembrista in Romania: artistul care fuge din tara in timpul comunismului, se intoarce ca mare personalitate dupa revolutie si se confrunta cu demonii comunismului, mascati in noii lideri ai democratiei.
Pe parursul lecturii am tot avut impresia ca e un scenariu de film facut si resfacut. Dupa ce am citit romanul, am gasit un interviu cu Dan Chisu de la Bookfest 2013, unde a relansat romanul, in care zicea ca romnul are la baza un scenariu de film pe care nu l-a mai pus in practica. Bine a facut. Era o alta varitie pe aceasi tema.
Cu toate ca lecturarea sa face usor, si Dan Chisu scrie binisor, cursiv, pe parcursul lecturarii m-a enervat  trecerea brusca de la o scena la alta si graba cu care nareaza aumite scene.
Nu stiu daca pot recomanda cuiva acest roman, insa pentru mine, in situatia actuala (bolnav de varicela, obligat sa stau in casa) a fost o lectura usoara, exact cam ceea ce aveam nevoie.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...