Treceți la conținutul principal

Ich bin ein Berlier

#33 Titlul

Vi s-a intamplat vreodata sa alegeti o carte dupa titlu? Mie mai mereu. Despre Ich bin ein Berlier nu stiam nimic. Despre autor, Gabriel Andronache, nici atat. Apoi am aflat ca e din Iasi, ca scrie la ziare de renume, ca e scenarist responsabil cu scetchiurile celor de la Voua, coscenarist al filmului Ho Ho Ho si scenarist al unui scurt-metraj premiat pe la festivaluri internationale.
Cartea asta o am primita cadou, de la un prieten virrtual. De fapt am facut schimb de carti si printre titlurile pe care mi le-a dat, s-a numarat si asta.
Romanul e castigatorul concursului de debut organizat de Herg Benet in 2010 si spune povestea lui D. un inadaptat ce viseaza la o noua viata in Berlin. Micro-romanul ni-l prezinta pe protagonist in momentul in care isi [pierde locul de munca si se decide sa faca pasul care crede ca ii va schimba viata.
In Berlin incepe viata cu o minciuna, spunand ca e scriitor venit cu o bursa, insa incetul cu incetul isi recapata increderea in el si lucrurile par sa ii mearga bine.
E un roman ce poate fi citit cu usurinta pe un drum dinr-un capat de linie in altul, sau dimineata la cafea, sau doua seri la rand, inainte de culcare. Mi-a placut stilul usor acid in care e scris, insa povestea mi s-a parut usor banala. Am citit a autorul a castigat finaintare pentru a face un film dupa roman, si cred ca, cu oamenii protriviti, filmul ar avea sanse pe la Berlinada sau la Cannes.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...