Treceți la conținutul principal

La capatul lumii si in tara aspra a minunilor

30# Murakami

Nu sunt un fan al lui Haruki Murakami. Am spus asta de fiecare data cand am avut ocazia. Mi se pare un scriitor de citit in tren si nu unul de Nobel. Dar nu-mi displace. De aceea am citit pana acum trei carti scrise de el. Insa asta de acum a fost ciudata.
Am o prietena ce spune ca Murakami e un fel de Coelho japonez. Mi-a placut mult aceasta comparatie. E un fel de Laurentiu Cazan al literaturii japoneze. Adica are variatii pe aceasi tema.  Am tras conculuzia asta citind doua romane de-ale sale. Insa cu asta m-a bagat un pic in ceata, pentru ca de data asta apare un element nou, fantasticul.
Romanul isi desfasoara actiunea pe doua planuri: In tara aspra a minunilor, Tokyo, unde un computator, angajat al Sistemului, lucreaza la un proiect secret si este urmarit de Simbolatori si Intunegrii. Lumea asta in care fiecare este ceva anume, mi-a adus aminte de Divergent si cred ca e o obsesie a noastra de a nu devenii niste roboti etichetati in viitor. La capatul lumii, e un oras unde nimeni nu imbatraneste insa unde nimeni nu isi aminteste ce a fost. Ajunsi in orasul ingradit de un zid mare, oamenii isi pied umbrele, care raman cu memoria si devin sclave sau prizoniere. 
Cele doua lumi par atat de diferinte insa au ceva in comun. Si nu ma refer la Unicorni (asta a fost WTF-ul romanului pentru mine), ci o poveste spusa in paralel ce se leaga abia la final.
Nimic nou, nimic wow, insa bine scris si usor de citit. Aceleasi metafore: zidul, iarna, frica pierderii indentitatii. Exact de ce aveam nevoie cand eram bolnav.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...