Treceți la conținutul principal

Oden

Sursa: wikipedia
Trebuie sa recunosc ca sunt un gurmand. Nu mamanc mult dar mananc cam orice si cu pofta. Nu sunt multe lucrui ce nu imi place insa bucataria japoneza nu ma da pe spate. Poate sa sara orice fan al culturii japoneze in sus, dar dupa parerea mea, japonezii nu exceleaza la gastronomie.
Insa de cand sunt in Japonia se intampla ceva cu mine si mi se schimba gusturile. Imi aduc aminte ca atunci cand am ajuns aici pentru prima data, mi s-a parut ca Japonia miroase a curry. Nu stiu sa explic mirosul acela de prafuri condimentate, insa cand il simteam mi se facea greata. Asta timp de jumatate de an, ca acum imi place curry si deseori ii simt lipsa. Opus fata de curry, mi s-a schimbat gustul fata de ghimbir. Acasa imi placea mult, insa acum nu pot sa il mai suport si mai ales Beni shoga, acel ghimbir murat al lor.
Saptamana trecuta am descoperit ca mi-am schimbat total parerea despre Oden. Daca pana acum nu puteam sa il suport si ori de cate ori incercam sa mananc (de foame) mi se facea rau, ultima data am mancat, mi-a placut si nu mi-a fost rau.

Dar ce e Oden? Odenul e un fel de mancare japonez ce se serveste iarna. Felul de mancare consta in cateva ingredinete fierte intr-o supa de peste (Dashi) cu soia cu sake. Printre ingredientele folosite in Oden sunt ouale fierte, ridiche alba (Daikon) taiata in felii groase de un centimetru jumatate, paste de orez, Kombu - un tip de alge foarte folosite in Japonia, konnyacu (o gelatina facuta dintr-o planta ce poarta numele de Konjak ce este foarte populara pentru ca nu are gust, calorii insa are foarte multe fibre si este folisita in curele de slabire), diferite feluri de tofu (a Aburaage) si diferite tipuri de Sourimi (salam de peste) ca: Satsuma age, sau chikuwa.Ingredientele acestea sunt prajite in prealabil si apoi fierte. De aceea mancarea mi se parea greoaie si nu ii intelegeam rostul.
La cateva petreceri de laborator am avut Oden si sensei se lua mereu de mine ca nu mananc, ca sunt sanatoase si ca trebuie sa incerc bucataria japoneza. Ce pana mea e sanatos la niste peste cu legume si ou prajite si apoi fierte intr-o supa gretoasa?
Acum ca vine iarna toate Convnience  Store-urile o sa vanda astea la pachet, intr-un vas din polisitren cu capac de plasitic si asa o sa vezi japonezii mananc si sorbind cu zgomot din supa, pe banci.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...