Stiri despre Japonia?

Exista deja o cutuma la noi in presa sa se inventeze stiri din Japonia. Japonia e o tara departe de Romania, departe ca locatie, cultura si civilizatie si dezvoltare. Romanii au fost mereu fascinati de Japonia asa ca de ce sa nu se fabrice si stri despre. E prea departe ca sa le verifice cineva. Dar ce te faci cand sunt romani in Japonia si citesc aberatiile celor din presa romaneasca? Oamni buni, nu mai suntem in '90. Acum toata lumea va citeste stirile pe net si vedem si noi cum bateti campii cu gratie.
De obicei stirile astea nu sunt inventate de noi. Nu avem noi asa o imaginatie bogata. Noi doar le copiem de la americani. Ei au o mare problema/pasiune cu Japonia. Japonia proiectul esuat al americanilor. Dupa ce i-au bombardat de i-au nenorocit, dupa ce i-au scos din dictatura militara si le-au intrudus democratia, i-au ajutat sa ajunga in pas cu lumea la cam toate capitolele posibile, Japonezii nu au ajuns roboteii americii, asa cum au sperat. Ei inca ii urasc pe americani pentru bombardare si nu iarta asa usor. Degeaba Japonia contemporana e o mixtura intre Japonia veche si SUA, degeaba sistemul de invatmant e de tip american, magazinele, restaurantele si alte servicii sunt pe acelasi sistem, degeaba mari companii americane au sediu aici si scot produse special pentru japonezi. Nu sunt iubiti.
Si de aici si pasiunea amerianului de rand, care vede ca administratia centrala incearca sa intrein gratiile statului nipon. Japonia e plina de americani: profesori, turisti, pierde vara. Toti au venit si vin aici pentru ca sunt curiosi sa vada cultura japoneza. Se mira ca taranu la strut si pleaca acasa fara sa inteleaga nimic. Se amuza de traditii si obiceiuri, fara sa le inteleaga si apoi povestesc acasa ce minunatii au vazut.
Si cruiozitatea asta le este intretinuta de presa.
Imi vin in cap doar cateva subiecte, pe care o sa le si comentez.
a1.ro: un bar exclusivist din Tokyo invita femeile sa se masturbeze in grup [sursa]. Asta vara s-a deschis un bar in Shibuya, unde clientelor li se ofera vibratoare sa se mastrubeze in grup. Stirea e preluata de pe Tokyo Reporter si cica barul ar avea succes. Eu unul nu cred. Cred ca stirea a fost facuta pentru reclama si ca inafara de actrite porno (de care se zice ca sunt cliente) si vreo cateva disperate, lumea nu merge acolo. Femeile japoneze sunt foarte discrete si pudice deci eu nu le vad mastrurbandu-se in public.
Protv.ro: femeile japoneze poarta scutece [sursa].Pro Tv, campion in stiri de cacat, spune ca presa nipona scrie despre un nou fenomen de lene in Japonia: femeile ce poarta scutece la munca pentru a nu pierde timpul cu mersul la wc. Frate, dar cat duce scutecul ala acolo? Ca si la bebe dupa ce face pisu odata, de doua ori, il schimbi ca nu mai tine. Poate ca e doar o nebuna, cea intervievata de revista SPA, ce facea asta, dar eu nu cred ca e un fenomen.Au scis si ei o stire, au preluat-o americanii, si apoi noi, dar noi am generalizat-o spunand: "presa japoneza", si "femei", cand de fapt e vorba de o revista si o femeie.
protv.ro: cele mai ciudate inventii japoneze[sursa]. Aceste inventii aparute in articolul celeor de la pro, sunt adevarate. Inventiile astea le vezi in revistele de shopping din tren. Am scris si eu un articol anul trecut despre astfel de reviste si inventii, insa nu sunt multi japonezi ce cumpara asa ceva. Sensei chiar radea de ele.
E un lucru stiut, insa nu e un lucru reprezentativ pentru Japonia. De ce nu scriu despre Tokyo SkyTree sau despre nu stiu eu ce alta inventie sau realizare japneza, si scriu despre nimicurile astea?
mediafax.ro: orasul in care mersul cu metroul este un iad[sursa]. 11 milioane de oameni merg zilnic cu mijlocul de transport in comun in Tokyo. E normal sa fie aglomerat dimineata si seara. Nu au ce face, trenurile si asa vin din 3 in trei minute si au cate 10 vagoane. Insa japonezul stie asta si nu se plange. Se plange romanaul pentru el. Totul a pornit de la niste fotografii facute de un american, cu japonezi ingramaditi in tren, niciun japonez nu a pozat sau s-a plans.
gandul.info: pepsi lanseaza o bautura ce ajuta la slabit in Japonia [sursa]. Pe asta o sa o incerc si eu. Am vazut-o in magazin, dar nu am apucat sa o cumpar. Stirea nu e rea, dar nu stiu cat e de interes public.

Dupa aceste 5 stiri despre Japonia si toate stirile despre cutremure, radioactivitate si disputa pe insule, ce parere iti fac despre tara asta? Nebuni cu inventii tampite, plini de cutremure, razboaie si catastrofe. Nici un articol despre cultura, despre frumusetile tarii sau despre turism. Doar ciudatenii.
Pe curand... 

Comentarii

  1. Legat de disputa pentru insule, au dat-o in bara rau. Doar tampenii au aparut in presa romana, mult mult prea departe de adevar. Dar ce sa-i faci, intre stiri despre tzatzele Nicoletei Luciu si despartirea lui Smiley de aia Cosoi, trebuie sa dezbati "deontologic" si putina geopolitica. :))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare