Treceți la conținutul principal

Jurnalul unui tanar medic

Putini stiu ca Mikhail Bulgarov a fost doctor. Dupa ce termina facutltatea de Medicina de la Kiev, avunge medic pe front iar apoi medic intr-un micut sat. Din cauza ranilor de pe front devine dependent de morfina, si dupa ce reuseste sa scape de dependenta, se retrage din a practica medicina si se dedica scrisului. Despre perioada in care a fost doctor, scrie un roman despre perioada in care a fost dependent de morfina dar si o culegere de proza scurta, intitulalata: Insemnarile unuit tanar medic.
Postul de televiziune englezesc Sky a lansat in luna decembrie o miniserie inspirata din culegerea de povestiri a marelui scriitor. In rolul lui Bulgarov joaca Jon Hamm - pe Bulgarov naratorul, cel in varsta si Daniel Radcliffe, pe tanarul doctor ce este repartizat, dupa absolvire, intr-un sat uitat de lume, la capatul Rusiei.
Miniseria cuprinde 4 episoade cu durata de 23 de minute, plinde de umor si dramatism. Pentru mine a fost o mare bucurie sa il revad pe Radcliffe, pe care nu il mai vazusem de la Harry Potter incoace. Stiu ca a mai jucat intr-un film de groaza, insa nu am apucat sa vad filmul.
Tanarul doctor, sef de promotie la Universitatea de Medicina si Stomatologie din Moscova, este repartizat, intr-un sat, izolat, intr-o iarna ce pare ca nu se mai termina niciodata. Satul vecin se alfa la 35 de km departare, insa in iarna grea este aproape inposibil sa ajungi pana acolo. Asa ca tanarul doctor se vede in fata faptului implinit si incearca sa aplice tot ce a inatat in scoala, in cazurile ce ii vin la spital. El trebuie sa se ridice la statutul doctorului precedent Leopold Leopldovici, un doctor iubit in comunitatea locala, ce murise de curand. Statura sa micuta, si fata de copil nu prea il ajuta sa castige increderea localnicilor, insa nici a personalului micului spital. In singuratatea sa incepe sa vorbeasca cu alter ego-ul sau, doctorul matur, din viitor, ce isi  aminteste aventurile prin care a trecut in tinerete si incearca sa il invete pe alter ego-ul tanar sa nu faca aceleas greseli pe care le-a facut si el.
Englezii fac miniserii bune, investesc multi bani in productie, distribuie actori buni si rezultatul e cel asteptat.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...