Treceți la conținutul principal

Comunism sub acoperire?

La noi se face abuz de termenul comunism si de aceea am stat mult si m-am gandit daca sa scriu acest articol sau ce nume sa ii pun. Insa cred ca folosesc termenul bine. Nu e vorba nici de ceva de moda veche si nici de reguli stricte (ceea ce e numit comunism la noi) ci de o practica ce semana cu definitia ideologiei.
Comunismul suna bine pe hartie: toata lumea era egala, aveau cu totii de toate, insa nu era prea asa. Lumea nu avea decat pe hartie si totul era putrezit.
Asa e si Japonia dintr-un punct de vedere, si anume al locurilor de munca. Am mai scris despre regulile stricte ale interviului de angajare dar nu am scris despre sistemul asta ce pute tare. Sistemul suna bine: toti studentii de anul 1 de master incep sa isi caute serviciu, la finalul anului 1 de master firmele incep sa isi prezinte portofoliul. Studentii se duc, vad daca ii intereseaza si se inscriu la interviu. In medie, un student se inscrie la 10 interviuri. Urmeaza etapa interviurilor, in care se prezinta portofollile si daca treci de asta, urmeaza etapa interviului propriu-zis. Intr-un final esti acceptat la cateva firme si trebuie sa anunti la care te angajezi. Semnezi contractul cu firma si cand termini masterul incepi sa lucrezi. Suna perfect, nu? Nimeni nu cere experienta, toata lumea angajeaza, dar nu e chiar asa.
Daca nu ai reusit sa impresionezi nicio firma si nu ai fost angajat, ai cam dat de belea. Anul urmator, ai sanse si mai mici de angajare, pentru ca se vede pe cv cand ai terminat faculatea. Pai nu ai fost in stare sa gasesti un serviciu?
E posibil ca sa nu existe niciun post pe domeniul tau si atunci trebuie sa faci un compromis. Stiu cazuri de absolventi de litere - literatura clasica, ce lucreaza ca agenti vanzari la papetarii, sau de absolventi de biologie- master in modificari genetice ce sunt comis voiajor la o firma de pesticide. Nu a existat ceva pe domeniul lor si au ales acest serviciu, pe un contract de 5 ani, sperand ca dupa aceea, sa gaseasca ceva pe domeniu. Nimeni nu este interesat de ceea ce stii sa faci ci de scoala pe care ai absolvit-o. Esti de la Waseda, l-ai avut profesor pe Hamada, perfect, esti angajat. Ce conteaza ca ai facut master in inginerie seismica, tu lucrezi ca inginer la compania feroviara, ca acolo sunt posturi si e salariul bun. JR te angajeza pentru ca vede pe diploma ta: Hamada Laboratory- Waseda University .
Sistemul nu merge, elevii de liceu dau la facultati de renume, la sectiile la care intra, pentru a avea o diploma de la ei. Nu vor sa faca neaparat acea meserie si sa aiba un serviciu bine platit. Termini dreptul la Tokyo University, te angajeaza o firma mare de avocatura, pe post de contabil. Inveti tu sa faci contabilitate, important e ca lucrezi acolo si ai salariu bun.
Deci pe de o parte sunt cei ce nu isi gasesc ceea ce vor si sunt obligati sa se angajeze pentru ca altfel nu mai au nicio sansa si sunt altii care profita de sistem si termina o facultate oarecare, de la o univesitate buna, ca sa aiba un salariu bun.
Si nimeni nu zice nimic, totul se desfasoara la fel in fiecare an. Sistemul merge bine pe hartie, in teorie dar nu si in realitate. Iar daca intrebi pe cineva, ti se spune ca nu stii nimic. Te iau repede la intrebari cum e la tine in tara si daca ai sansa la un servici bun dupa ce termini scoala si cand incepi sa te fastacesti si sa le spui ca la noi toti cer experienta, iti arata ca sistemul lor e perfect.
Comunism, nu?
Pe curand...

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...