Coduri

De vreo doi ani, cred, ministerul mediului a introdus sistemul de coduri de avertizare. De ce? Nu stiu exact dar ceea ce a vrut sa faca Sulfina (Sulfina Barbu, ministul mediului, daca mai e, dar pe vremea ie s-au facut cudurile astea) a fost inteles de omanei aiurea. Codurile astea au produs o isterie totala. Modul in care sunt prezentate la TV avertizarile, perie masele populare. Ma uit la Realitatea (nu stiu de ce) si ii vad pe Prelipceanu si pe Chiriac cum se uita unul la altul si patimas prezinta stirile. Laura se uita pe laptop, are display-ul lasat tare pe spate si speriata, ne anunta ca e cod galben pentru ploi. Cosmin o soarbe din priviri si da din cap aprobator la ceea ce spune ea. Apoi amnadoi se intorc la camera de filmat. Cosmin clipeste des iar ea isi beleste ochii de broasca incercand sa ne hipnotizeze cu dragoste pentru Base.
Dar ce e cu aceste coduri? Ideea lor a fost probabil buna, dar nu a iesit ceea ce trebuie. Am intat pe site-ul ANM si am gasit o anume legenda a acestor coduri, dar foarte vaga. Crewd ca cei de la Agentie hotarasc cum se impart de fapt si ei hotarasc ce cod sa dea unei ploi. Comform acestei legende:
VERDE: Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.
GALBEN: Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.
PORTOCALIU: Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger) Exista risc de viituri pe riurile mici.
ROSU: Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger). Exista risc de viituri majore.

La Antena 3 un meteorolog arata o harta frumos colorata si ne spune ca de aceea e cod galben. Eu nu mai intelg nimic. NU mia bine nu le mai impartea in coduri si spunea direct cantitatea de apa ce va cadea?
Pe curand...

Comentarii

Postări populare