Treceți la conținutul principal

Coduri

De vreo doi ani, cred, ministerul mediului a introdus sistemul de coduri de avertizare. De ce? Nu stiu exact dar ceea ce a vrut sa faca Sulfina (Sulfina Barbu, ministul mediului, daca mai e, dar pe vremea ie s-au facut cudurile astea) a fost inteles de omanei aiurea. Codurile astea au produs o isterie totala. Modul in care sunt prezentate la TV avertizarile, perie masele populare. Ma uit la Realitatea (nu stiu de ce) si ii vad pe Prelipceanu si pe Chiriac cum se uita unul la altul si patimas prezinta stirile. Laura se uita pe laptop, are display-ul lasat tare pe spate si speriata, ne anunta ca e cod galben pentru ploi. Cosmin o soarbe din priviri si da din cap aprobator la ceea ce spune ea. Apoi amnadoi se intorc la camera de filmat. Cosmin clipeste des iar ea isi beleste ochii de broasca incercand sa ne hipnotizeze cu dragoste pentru Base.
Dar ce e cu aceste coduri? Ideea lor a fost probabil buna, dar nu a iesit ceea ce trebuie. Am intat pe site-ul ANM si am gasit o anume legenda a acestor coduri, dar foarte vaga. Crewd ca cei de la Agentie hotarasc cum se impart de fapt si ei hotarasc ce cod sa dea unei ploi. Comform acestei legende:
VERDE: Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.
GALBEN: Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.
PORTOCALIU: Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger) Exista risc de viituri pe riurile mici.
ROSU: Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger). Exista risc de viituri majore.

La Antena 3 un meteorolog arata o harta frumos colorata si ne spune ca de aceea e cod galben. Eu nu mai intelg nimic. NU mia bine nu le mai impartea in coduri si spunea direct cantitatea de apa ce va cadea?
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...