Treceți la conținutul principal

Dinastia Tudorilor


Am terminat de vazut si al doilea sezon din The Tudors. Abia il astept pe al treilea. Si pentru a ramane in tema am hotarat sa revad "Elisabeth" si sa vad "Elisabneth: The Golden Age".
De ce? Nu neaparat pentyru ca Elisabeta este fiica lui Henry al VII-lea cu Ane Bollen si ca-i urmeaza la tron, dupa scurata domnie a Mariei, fiica lui Hanry cu prima sa sotie Catherine, ci pentru ca realizatorul serialului este si scenaristul si producatorul filmelor cu Elisabeta. Am vrut sa vad cum a redat-o avande in vesere ca mama sa a fost omorata de Henry iar Elisabeta a fost considerata bastarda.
Istoria Angliei ca si istoria altor tari erste interesanta. Ei au interesul sa o primovezi si fasc filme pe aceste teme, noi facem sitcomuri si telenovele. Daca am face un film de epoca despe viata unuia dintre domitorii nostii, Stefan cel Mare sau Vlad Tepes sau oricare altul, si am adauga si intrigi, povesti de dragoste de la curte si pasiune ar iesii un serial de mare succes, dar preturile sunt mari si televiziunile nu vor castiga cat vor. Cum sa apara in astfel de film o reclaama la o bautura racoritoare sau cum sa stea Domita maria cu pachetul de detergent pe masa, cand astea nu erau atunci. De unde reclama in film, cum sa faca reclame spunandu-ne sa ne spalam pe cap cu nu stiu ce sampon cand pe vremea aia nu exista. Complicat
Asa ca ne limitam la telenovelele noaste ca de aici sr castiga multi bani si lasam americanii sa faca seriale istorice in colaborare cu institute de istorie irlandeza si canadiana, ca in cazut Dinastiei Tudorilor.
Exista si alte parti din viata lor despre care nu s-a vorbit, ca dezvoltarea culturii si a educatie, lucrurile astea sunt plictisitlare pentru publicul larg, mai intelesante sunt scandalurtile indiferent de natura, de la religie la sex.
Interesant este insa ca Henry a facut o reforma in biserica, astfel aprand Anglicanismul. Ca totul fost pentru asi satisface orgoliile personale si ca Elisabeta a continuat reforma pentru ca era vorva de mama ei, nu mai conteaza. In acea perioda au avut loc reformele bisericesti,pe doua parti. Pornit de jos, in Germania, de exemplu prin Luther, si de sus, ca ain Anglia, anglicanismul. Biserica Catolica a pierdut astfel mult teren, reformatii neascultan in Papa si in Vatican.
Aceste reforme au fost greu de realizat in acele perioade cand Biserica si Dumnezeu erau in centru. orice boala aparea era consideratqapedeapsa divina. Oamnenii cedeau mai mult ca nicodata in biserica dar totodata vedeau mizeriile ce le faceau clericii bisericesti, ce nu respectau jurmanatul de casitate, avand copii, ce aveam averi mari din donatiile enoriasilor. Pentur patura de jos reforma a prins bine insa cei de sus au reusit s-o opreasca, altfel, cin e stie daca ar mai fi exista Astazi Papalitatea.
The Tudors, este un serial ce merita vazut pentru ca e foarte bine realizat si atrage si pe cei pasionati de istorie si pe cei pasionati de senzational. Apoi, pentru cei curiosi de urmari va rewcomand si cele doua filme cu Elisabeta, realixate la difernta de 10 ani, primul aratand-o pe Elisabeta la incoronare, timida, injunghiata din toate partile, al doilea o Elisabeta puterica, conducand un regat prosper.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...