Dinastia Tudorilor


Am terminat de vazut si al doilea sezon din The Tudors. Abia il astept pe al treilea. Si pentru a ramane in tema am hotarat sa revad "Elisabeth" si sa vad "Elisabneth: The Golden Age".
De ce? Nu neaparat pentyru ca Elisabeta este fiica lui Henry al VII-lea cu Ane Bollen si ca-i urmeaza la tron, dupa scurata domnie a Mariei, fiica lui Hanry cu prima sa sotie Catherine, ci pentru ca realizatorul serialului este si scenaristul si producatorul filmelor cu Elisabeta. Am vrut sa vad cum a redat-o avande in vesere ca mama sa a fost omorata de Henry iar Elisabeta a fost considerata bastarda.
Istoria Angliei ca si istoria altor tari erste interesanta. Ei au interesul sa o primovezi si fasc filme pe aceste teme, noi facem sitcomuri si telenovele. Daca am face un film de epoca despe viata unuia dintre domitorii nostii, Stefan cel Mare sau Vlad Tepes sau oricare altul, si am adauga si intrigi, povesti de dragoste de la curte si pasiune ar iesii un serial de mare succes, dar preturile sunt mari si televiziunile nu vor castiga cat vor. Cum sa apara in astfel de film o reclaama la o bautura racoritoare sau cum sa stea Domita maria cu pachetul de detergent pe masa, cand astea nu erau atunci. De unde reclama in film, cum sa faca reclame spunandu-ne sa ne spalam pe cap cu nu stiu ce sampon cand pe vremea aia nu exista. Complicat
Asa ca ne limitam la telenovelele noaste ca de aici sr castiga multi bani si lasam americanii sa faca seriale istorice in colaborare cu institute de istorie irlandeza si canadiana, ca in cazut Dinastiei Tudorilor.
Exista si alte parti din viata lor despre care nu s-a vorbit, ca dezvoltarea culturii si a educatie, lucrurile astea sunt plictisitlare pentru publicul larg, mai intelesante sunt scandalurtile indiferent de natura, de la religie la sex.
Interesant este insa ca Henry a facut o reforma in biserica, astfel aprand Anglicanismul. Ca totul fost pentru asi satisface orgoliile personale si ca Elisabeta a continuat reforma pentru ca era vorva de mama ei, nu mai conteaza. In acea perioda au avut loc reformele bisericesti,pe doua parti. Pornit de jos, in Germania, de exemplu prin Luther, si de sus, ca ain Anglia, anglicanismul. Biserica Catolica a pierdut astfel mult teren, reformatii neascultan in Papa si in Vatican.
Aceste reforme au fost greu de realizat in acele perioade cand Biserica si Dumnezeu erau in centru. orice boala aparea era consideratqapedeapsa divina. Oamnenii cedeau mai mult ca nicodata in biserica dar totodata vedeau mizeriile ce le faceau clericii bisericesti, ce nu respectau jurmanatul de casitate, avand copii, ce aveam averi mari din donatiile enoriasilor. Pentur patura de jos reforma a prins bine insa cei de sus au reusit s-o opreasca, altfel, cin e stie daca ar mai fi exista Astazi Papalitatea.
The Tudors, este un serial ce merita vazut pentru ca e foarte bine realizat si atrage si pe cei pasionati de istorie si pe cei pasionati de senzational. Apoi, pentru cei curiosi de urmari va rewcomand si cele doua filme cu Elisabeta, realixate la difernta de 10 ani, primul aratand-o pe Elisabeta la incoronare, timida, injunghiata din toate partile, al doilea o Elisabeta puterica, conducand un regat prosper.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare