Treceți la conținutul principal

Literatura contemporana romaneasca

Cand citeam Mortii ma-tii mi-a venit in minte o intrerbare ce posibil ca nu va avea raspuns insa ma macina.
In scurtul preview pentru kindle al cartii de Un Cristian pe care il aveam gratuit, personajul principal avea un vis adolescentin de a deschide o cafenea literara. Atunci m-a lovit si pe mine. Unde si cine sunt scriitorii nostri contemporani. In perioada interbelica existau cenacluri in care se discuta despre literatura si tineri sau consacratii scriitori erau invitati sa iti prezinte operele sau opiniile. Aceste actiuni au continuat si in perioada comunista, cu toate ca multi autori erau cenzurati si succes aveau scriitorii de partid. Mama imi spunea ca aveau ore la scoala cand profesorul de romana invita un scriitor local sa isi prezinte opera sau libraria din oras organiza intalniri literare cu scriitori celebri. Asa avem Cel mai iubit dintre pamanteni cu autograf, e exemplu.
Dar astazi? Din cand in cand cate un autor pleaca in turneu de promovare a cartii insa nu sunt autori celebrii pentru scriere ci persoane publice. Tanti psiholoaga de serviciu la tv sau Gainusa, Botezatu sau Regina dietelor. La americani inca se poarta turneele de promovare a cartii, a sesiunilor de autografe. La noi nu: din cand in cand cate o lansare de carte intr-o librarie prafuita sau la Bucuresti la Gaudeamus.
Eu nici nu stiu ce scriitori mai avem si daca sunt buni sau nu: Cartarescu si inca vreo doi trei ce s-au impus fiind in manuale de romana, in rest nimic.
Am fost placut surprins sa vad o noua editura: Casa de pariuri literare, ce publica numai literatura romaneasca contemporana. Cred ca le e greu sa supravietuiasca. Insa romanul inca e pasionat de cultura: salile de teatru sunt pline si  uneori se joaca si cu casa inchisa. Eu cred ca daca si-ar promova cartile nu numai printr-un afis pe o fereastra de librarie si aparitii la TVR Cultural (unde nu prea se uita lumea) ci s-ar impune sa apara la stiri pe canalele comerciale si ar face turnee de promovare sau targuri de carte in orasele mari ale tarii si nu numai in Bucuresti, romanul ar stii de ei. Tineretul citeste, liceanu e pasionat si devoreaza carti si are nevoie de scriitori contemporani ce simt si gandesc ca ei sa ii ajute sa se formeze ca individ.
Dar din pacate literatura e din ce in ce mai mult o arta de nisa. Scriitorii contemorani mor sperand ca o sa ajunga celebrii post-mortm ca multi altii. Aici e domeniul unde ar trebui sa copiem de la americani si sa invatam cum au transformat scrisul intr-o industrie de succes. Avem nevoie de hrana penstru suflet si de scriitori care sa gandeasca ca noi.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...