Treceți la conținutul principal

Societate egala in drepturi

La mine in familie generatia mea nu e prima generatie cu facultate ci a treia. Bunica mea de pe mama a facut Litere la Iasi, iar ambii parinti au facultate (mama are si doctorat) asa ca pentru noi (eu si sora mea) a fost oarecum mai usor la facultate. Spun asta pentru ca am prieteni ce aveau probleme cu parintii ce nu ii intelegeau ca le este greu sa faca facultatea si sa si mai lucreze. Sunt fascultati si facultati insa o facultate tehnica e mai grea decat una umanista asta o spune si faptul ca nu exista invatamant la distanta la facultatile tehnice. Si e mai greu pentru ca ai proiecte, teme, laboratoare la care trebuie sa aplici teoria ce o inveti.
De aceea eu sunt de parere ca alegerea facultatii trebuie sa fie o alegere persoanala. Am invatat in Japonia ca o societate in care copii nu isi aleg aceasi meserie ca parintii se numeste o societate egala in drepturi. Si asta pentru ca nu sunt obligati sa aleaga acelasi drum pentru a conduce afacerea familiei.
In Romania se intampla asa ceva insa nu la un nivel atat de ridicat ca in Japonia. Cam pe toti asiaticii pe care i-am intrebat de ce au ales facultatea pe care o fac mi-au spus ca a fostalegerea parintilor si ca nu le place ceea ce fac si ca si-ar fi dorit sa faca altceva.
Eu nu ma imaginez pe mine facand altceva. La un moment dat bunica de pe tata ma batea la cap sa dau la medicina. 6 ani de chin si rezultate mediocre ar fi fost rezultatul final. Am marele defect sa fiu alintat si daca nu imi place ceva nu fac sau il fac in greata. Nu as fi reusit sa ajung nicaieri cu o alta facultate.
De cand eram mic mi-am dorit sa fac asta. Ei, prima data am zis ca ma fac creator de moda insa mi-a trecut repede si cand am fost cu bunicu pe santier in vizita la matusa mea (amandoi au lucrat in domeniu) si mi s-a parut atat de interesant ce se intampla acolo. Si Ilinca si-a ales dreptul pentru ca asta i-a placut. Tin minte, ca atunci cand era mica vreoia sa se faca vanzatoare sau invatatoare insa prin clasele primare s-a decis sa vrea la drept sa fie judecatoare.
Eu nu o sa impun copiilor mei ce drum sa aleaga pentru ca stiu cat de important si satisfacator e sa faci ceea ce iti place sa faci in viata si ii vad pe cei ce le-a fost impus drumul cum se chinuie.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...