Treceți la conținutul principal

Am fost odata francofil...

Am inceput sa studiez franceza in clasa a doua. Imi placea. Mama, francofila convinsa, avea o sumedenie de carti in franceza si imi tot dadea sa citesc din ele. Incetul cu incetul deveneam din ce in ce mai bun asa ca s-a hotarat sa incep sa corespondez cu un baiat de varsta mea din Franta.
Nu imi amintesc numele lui. Imi amintesc o poza pe care mi-o trimisese si o foca micuta de plus pe care mi-o trimisese. Nici nu stiu la ce segandea baiatul ala cand imi scria. Pentru mine era exersarea limbii, pentru el era un act de caritate pentru un copil dintr-o tara ce tocmai iesite din comnuism?
Am corespondat cu el ani buni, pana cand am intrat in liceu. Nu mai stiu ce ne scriam si nici de ce m-am lasat, dar probabil ca am crescut si mi se parea tampit sa fac asta. In liceu am avut o profesoara slaba de franceza si treptat am uitat tot  ce stiam. Am uitat si de prietenul meu de scrisori, si de cadourile lui. Pana azi...
Cautam sa fac loc unor carti in biblioteca din camera mea cand am dat de cartea asta.
Incepusem deja sa citesc Harry Potter cand mi-a trimis cartea si imi amintesc ca m-a amuzat mult faptul ca francezii au schimbat titlul primului volum: Harry Potter a l'ecole des sorciers in loc de Harry Potter si piatra filosofala e destul de amuzant. Am inceput sa o rasfoiesc un pic si spre surprinderea mea, inteleg mai mult decat m-as fi asteptat. Da, franceza mea e ruginita rau de tot insa rotitile inca se invart.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...