Treceți la conținutul principal

Rubato

Am cartea asta a lui Razvan Petrescu de mult timp in ebook reader. Am primit-o cadou asa ca nu stiam prea multe despre ea. Pe goodreads avea 4 stele si ceva si persoana de la care o am are gusturi bune asa ca a fost un plans secund perfect pentru lectura de saptamana trecuta. Dupa Precarious Japan a trebuit sa citesc altceva decat imi propusesem pentru ca aveam nevoie de o mica pauza de literatura japoneza sau despre Japonia.
Pentru ca nu stiam despre ce e vorba ma fost debusolat in primul sfert de carte. Nu intelegeam de ce nu reapar persoanajele din primul capitol, dar in acelasi timp mi se parea ca povestile de la capitol la capotol se leaga. Apoi mi-a picat fisa. Nu o fi o carte cu povesti scurte si de fapt cartea nu e impartita in capitole cu titluri ci e o culegere de texte diferite? Asa si era...
Din cele 14 povesti puse la un loc in volumul de fata, numai una se afla la prima publicare, restul fiind culese din alte volume ale autorului. Razvan Petrescu scrie foarte misto si ma bucur ca l-am descoperit asa, intr-un volum de proza scurta. Cica proza scurta nu prea se vinde in Romania, dar eu sunt unul din putinii oameni care cumpara si citeste asa ceva. Cititorii vor continuitate pe parcursul unei carti insa mie imi convine sa citesc o poveste, doua, fara legatura una cu alta, in fiecare seara, ca sa nu am presiunea continuitatii si retinerii persoanjelor, acum cand pe langa cartea asta mai citesc una tehnica, scriu la diseratie si frunzaresc zilnic cateva articole stiintifice si carti pentru referente bibliografice.
O recomand cu caldura tuturor cititorilor de literatura contemorana, si in special celor ce apreciaza literatura de la sfarsitul secolului trecut.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...