Japonia: Imitatie sau creatie

Aseara, la Centrul de Studii Romano-Japoneze ”Angela Hondru” a avut loc dezbaterea Myth-busters: Made in Japan - Imitatie sau creatie.
Am inteles ca tipul asta de dezbateri au istorie la CSRJ insa in ultimul timp au fot tot mai rare. Pentru mine a fost prima si a fost o experienta foarte interesanta. Invitatii Magda Ciubăncan si Bogdan Opreanu si-au exprimat punctele de vedere iar moderatorii: Mirela Murgescu si Serban Georgescu au pasat mingi de la unul la altul.
Dezbaterea a fost dusa initial la extreme: Japonia cea mai creativa tara sau Japonezii - maimutele care copiaza. Dupa o dezbatere de doua ore, s-a stabilit ca japonezii sunt creativi si nu creatori. Atata timp cat gandesti definita creativitatii ca crearea unui lucru nou din ceva vechi si nu crearea unui lucru nou din nimic, Japonezii sunt cei mai creativi. 
Eu mi-am adus aminte de excursia de la Muzeul trenurilor din Japonia, unde vizita in muzeu incepea cu primul tren japonez, un tren cumparat din Anglia si se termina cu Shinkansenurile. Japonezii au cumpara prima locomotiva din Anglia dar au ajuns sa aiba cele mai fiabile rapide si sigure trenuri din lume, in timp ce Regatul Unit are inca aceleasi trenuri vechi si linii de cale ferata din perioada interbelica. Iar cine ii numeste pe japonezi maimute, sunt cei care sunt speriati de capacitatea lor de a se adapta si evolua repede.
Parca cele doua ore de dezbateri au trecut prea repede si a fost prea putin timp pentru ca publicul sa interactioneze cand Bogdan Opreanu (antropolog?) pusese monopol pe discutie.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare