Treceți la conținutul principal

Japonia: Imitatie sau creatie

Aseara, la Centrul de Studii Romano-Japoneze ”Angela Hondru” a avut loc dezbaterea Myth-busters: Made in Japan - Imitatie sau creatie.
Am inteles ca tipul asta de dezbateri au istorie la CSRJ insa in ultimul timp au fot tot mai rare. Pentru mine a fost prima si a fost o experienta foarte interesanta. Invitatii Magda Ciubăncan si Bogdan Opreanu si-au exprimat punctele de vedere iar moderatorii: Mirela Murgescu si Serban Georgescu au pasat mingi de la unul la altul.
Dezbaterea a fost dusa initial la extreme: Japonia cea mai creativa tara sau Japonezii - maimutele care copiaza. Dupa o dezbatere de doua ore, s-a stabilit ca japonezii sunt creativi si nu creatori. Atata timp cat gandesti definita creativitatii ca crearea unui lucru nou din ceva vechi si nu crearea unui lucru nou din nimic, Japonezii sunt cei mai creativi. 
Eu mi-am adus aminte de excursia de la Muzeul trenurilor din Japonia, unde vizita in muzeu incepea cu primul tren japonez, un tren cumparat din Anglia si se termina cu Shinkansenurile. Japonezii au cumpara prima locomotiva din Anglia dar au ajuns sa aiba cele mai fiabile rapide si sigure trenuri din lume, in timp ce Regatul Unit are inca aceleasi trenuri vechi si linii de cale ferata din perioada interbelica. Iar cine ii numeste pe japonezi maimute, sunt cei care sunt speriati de capacitatea lor de a se adapta si evolua repede.
Parca cele doua ore de dezbateri au trecut prea repede si a fost prea putin timp pentru ca publicul sa interactioneze cand Bogdan Opreanu (antropolog?) pusese monopol pe discutie.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...