Treceți la conținutul principal

Sfarsit de sezon

11# Hipstereala

Marius Chivu (n. 20 septembrie 1978, Horezu, județul Vâlcea) este un scriitor, traducător și cronicar literar român. [Wikipedia]
Eu as mai adauga si hipster, la descrierea de pe wikipedia. Mariu Chivu e unul dintre preferatii intelectualimii hip din Romania, e nenea ala de se poza cu Macovei in campania electorala si spaima oricarui scriitor debutant.
Trebuia sa citesc ceva scris de el, ca sa inteleg de ce e atat de temut. Si nu puteam sa citesc jurlanul lui de calatorie, ci un volum de proza scurta. Proza scurta e preferata mea. Imi place sa scriu si sa citesc proza scurta, si ca sa fiu sincer, Chivu face o treaba buna.
Am citit un interviu cu Marius Chivu, in care scria ca a scris asa cum ii place lui sa fie literatura contemporana. De aici pot sa trag doua concluzii:
1. Se crede un fel de Calinescu care a scris Enigma Otiliei pentru ca nu exista un roman realist la momentul respectiv;
2. Ii place sa citeasca mult despre sperma. Da, suna urat, dar povestirile lui Chivu din Sfarsit de sezon sunt pline de scene de sex in care sperma e personaj principal.
Textele sunt bine scrise, subiectele sunt actuale insa cred ca Marius Chivu se adreseaza unui anume public, intelectualilor tineri, care stiu engleza (nu se gandeste sa traduca in note de subsol englezismele), ce frecventeza anumite festivaluri (intr-una din povesti vorbeste despre Street Delivery, fara sa explice ca e un festival urban) si anumite baruri.
L-am depunctat tocmai din acest motiv, pentu ca se adreseaza doar publicului comercial, ca orice televiziune privata.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...