Treceți la conținutul principal

Si Hams Si Regretel

13# Cartea ce parea sa fie pierduta

Vi s-a intamplat vreodata sa cutati un lucru, sa nu-l gasiti si apoi sa uitati de el? Asa am patit eu cu aceasta carte. Am cautat-o la un moment dat, n-am gasit-o, am uiat de ea, si inainte de Craciun am vazut-o in librarie. Mai era un singur exemplar si pentru ca eram in cautare de cadouri de sarbatori, i-am aratat-o Vanesei si i-am zis ca asta vreau cadou.
L-am descoperit pe Matei Florian, la fel ca toti, prin fratele lui, Filip Florian. In Japonia am citit cam tot ce a publicat Filip Florian, inclusiv Baiuteii, romanul pe care l-a scris cu Matei.
Scriitura lui Matei Florian m-a dus mai mult cu gandul la Orbitorul lui Cartarescu (primele doua volume) decat la scriitura fratelui sau. Cei doi au un stil cu totul diferit. Daca Filip Florian are fraze lungi (ce uneori se pot intinde pe o pagina), Matei scrie mult mai lejer.
Mie Si Hams si Regretel mi s-a parut un Basm Postmodernist contemporan. Iar cine spune ca basmele sunt numai pentru copii, se inseala. Dovada e romanul pe care l-am citit saptamana trecuta, Vulpea Albastra. Si uite ca asa, intr-o saptamana am citit doua basme moderne si odata cu primavara, a reinviat si copilul din mine si nu numai natura.
Asa ca recomand acest roman tuturor celor care sunt dispusi sa citeasca o poveste de dragoste dintre doi pitici de gradina Si Hans si Regretel si Tristina ce pare sa fie inspirata din povestea ratata a naratorului. Pentru ca e bine ca din cand in cand sa mai evadam din lumea noastra si sa ne aventuram intr-o lume fantastica, plina de fum si personaje amuzante.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...