Treceți la conținutul principal

Medgidia, orasul de apoi

#15 Romanul anului 2009 in Romania

Atatea vorbe de lauda pentru acest roman... Pacat. Pe mine nu m-a impresionat mai deloc. 
Cititind romanul lui Cristian Teodorescu am avut doua senzatii. Prima a fost senzatia aceea pe care o ai cand esti intr-un mijloc de transport in comun si auzi niste oameni barfind pe cineva. Initial nu intelegi nimic din poveste, dar incetul cu incetul ti se leaga niste lucruri si cam intelegi personajele. Totusi povestea din mijlocul de transport nu e o poveste ce poate sa stea pe propriile picioare pentru ca e foarte subiectiva si nu are un background. Oricat de potmoderna e, tot nu are inceput si sfarsit. Asa si cu Medgidia, orasul de apoi.
Citind din el, am inceput sa fiu curios sa aflu mai multe despre aceste personaje, ce par ca piese dintr-un puzzle incomplet. Daca nu ai toate piesele, nu poti sa vezi imaginea de ansamblu, ti-o poti imagina, dar nu stii ce detaliu mic ascunde o piesa lipsa. Asa a aparut a doua senzatie, cea a unui arheolog, care se chinuie luni de zile cu cioburile unei ulcele pe care le pune cap la cap si ca sa ii dea forma finala, umple golurile cu un lut simplu, fara culoare si model. Tu vezi forma vasului, iti dai seama cum ar fi fost modelul, insa golurile alea te deranjeaza.
Degeaba romanul surprinde un oras atat de pestrit ca Medgidia, intro perioada atat de frumoasa: sfarsitul razboiului si venirea comunistilor, daca nu a reusit sa lege toata povestea frumos.
Sunt constient ca asta a fost ideea romanului, insa mie mi s-a parut o scuza pentru a nu intra in profunzime. Imi pare rau...
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...