Treceți la conținutul principal

Adam si Eva, a 7a viata

Mi-am ramas dator mie cu acest articol pe care vreau sa il scriu de vreo doua luni.
Dupa ce mi-am cumparat Kindle-ul si am primit o droaie de carti de la  Cristina, am inceput sa citesc Adam si Eva. Da, am citit pentru prima daca aceasta carte, acum, la 25 de ani. De ce? Raspunsul este subiectul acestul articol.
Dupa cum multi dintre cititorii mei stiu, in clasa a 10a am lansat un volum de proza scurta fantastica. Volumul se numeste "A 7a Viata" si cuprinde 20+2 de proze scurte scrise de mine in clasa a 9-a si a 10-a. Nu vreau sa par lipsit de modestie, insa volumul a fost apreciat pe la saloane de litere si s-au scris articole in reviste literare despre debutul meu scriitorisec. Insa m-am oprit din scris. Nu pot sa imi explic de ce, insa posibil sa a fost acelasi motiv pentru care am inceput sa scriu, frustrarea.
Fiecare din noi se manifesta intr-un fel la adolescenta, eu am facut-o prin scris. Acolo mi-am aruncat si am transformat toate temerile si frustrarile cotidiene, in povesti fantastice in care puneam o bucatica din mine. 
Clasa a 10-a a fost un an in care eram foarte activ ca si autor. Saloane de litere, cenacluri, interviuri si intalniri cu elevi de la alte scoli. Astea se intamplau pentru ca eram un scriitor apropiat de varsta cu ei si/sau pentru ca mama era inspectoare si poate ca unii profesori credeau ca o sa o impresioneze cu asa ceva.
La zilele liceului am fost chemat la un cenaclu/dezbatere pe tema: Adolescentul si literatura. Eram subiectii disctutiei cativa dintre elevii scolii ce scriau la o revista: eu - proza, sefa de promotie- eseistica si o poeta punkista. 
Sefa de promotie nu prea ma suporta si a inceput sa ma atace de cum a inceput sesiunea: ca sunt vulgar, ca nu sunt format ca scriitor si ca am avut curajul sa imi numesc cartea dupa proza a carei idee nici macar nu e orignala, ci copiata dupa Adam si Eva a lui Rebreanu. Atunci am ramas mut. Nu citisem Adam si Eva... Nu apucase, era in planul pe primavara aceea. Posibil ca atunci, cand am am hotarat sa nu citesc Adam si Eva, am hotarat involuntar sa nu mai scriu. Am fost cuprins de o o tristete incarcata de ura. Avem un mare ghinion, sa fim nascuti la finele secolului XX, avand atatia scriitori de valoare inaintea noastra, scriitori ce au scris despre niste lucruri la care si noi ne puteam gandii. Eu am descoperit gravitatia cand eram mic si la fel ca un corp scufundat in apa inlocuieste volumul de apa cu volumul sau, insa era prea tarziu pentru aceste descoperiri pentru mine. Insa acum vedeam ca nici in literatura nu eram orignal.
Si acum, dupa ani am citit si eu Adam si Eva. Da, ideea e aceea: 7 vieti, 7 barbati, acelasi destin. 
Rebreanu scrie un roman frumos, bun, in care persoanejele se invart in epoci si tari diferite insa nu sunt constiente de viata anterioara. In proza mea pustnicul Terente isi viseaza cele 6 vieti anterioare, in 6 nopti inainte sa moara si devine constient de ceea de i se intampla.
De ce a aparut aceasi idee, fara sa am nici cea mai vaga cunostiinta despre romanul lui Rebreanu? Pentru ca am crezut in aceasi filozofie, creata din magia citfrei 7, reincarnare si dorinta de a crede ca mai avem dreptul la o alta viata, in care putem sa reparam greselile din viata anterioara...
Si daca Coca Alexandrescu si Petre Isachi au avut incredere in mine si au ales acest titlu pentru carte, inseamna ca si-au dat seama ca nu era nimic copiat. Pacat insa ca inteleg asta prea tarziu...

P.S.: Mi-am recitit proza dupa atatia ani. Ce talentat eram... Incepe sa-mi fie din nou ciuda ca m-am lasa de scris, ca nu mi-am cizelat darul si ca am ajuns sa nu mai stiu sa scriu mai deloc... Dar cine stie unde eram acum daca inca mai scriam. Mai mult ca sigur, nu in Japonia...
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...