Treceți la conținutul principal

Schimbarea de adresa

V-am spus in treacat, intr-un articol, acum doua saptamani ca mi s-a schimbat adresa. Haideti sa va spun cat de bine sunt organizati in toata povestea asta.
Si ar trebui sa incep prin a explica stilul Japonez de adrese. In Japonia se incepe invers, de la cea mai mare diviziune, la cea mai mica. In primul rand treci Prefectura (judetul) ce se numeste in general Ken. Exista cateva exceptii: Tokyo e cu to, Hokkaido e cu do si Osaka si Kyoto sunt cu fu.
 Dupa aceea se trece municipalitatea, ce se numeste shi. In cazul orasului Tokyo, ce este impartit in sectoare numite in engleza special wards si in japoneza ku. Pentru zone cu orase mai mici se trece districtul (in cazul nostru ar fi comuna) gun, urmat de numele oraselului sau a satului: cho sau machi respectiv mura sau son.
Apoi se trece zona (cartierul) ce de obicei este numit cho sau mura iar in cazul oraselelor mici se numesc aza sau in cazul in care sunt si mai mici koaza.
Apoi urmeaza un numar format din trei elemente. Primul este districtul (chome), apoi blocul (nu stiu cum ii zice in romana da in engleza se numeste block si e elementul de urbanism ce se afla in interiorul unui rectangular de strazi) si in japoneza se numeste ban. La final este numarul case: go.
In cazul adresei mele:

187-0004 Tokyo-to, Kodaira-shi, Tenjin-cho 1-301-5
Acum adresa e: 187-0004, Kodaira-shi, Hanakoganei-cho, 7-2-14
Deci ceea ce s-a modificat e cartierul si de aceea s-au schimbat apoi toate celalalte.
Si acum, reintorcandu-ma la povestea mea, cand am ajuns in Japonia am gasit un plic ce ma informa de schimbarea respectiva. La o saptamana dupa aceea am primit un plic imens de culoare violet. Inauntru se afla o harta a noului Tenjin-cho si a noii delimitari de Hanakoganei, vreo 10 adeverinte date de primarie in care se anunta ca adresa a fost schimbata de catre municipalitate, un manual in care iti explica ce ai de facut si 20 de carti postale, timbrate pe care scrie ca adresa ta a fost schimbata, pe care sa le trimiti moca (!!!) la prieteni si familie. Insa toate acestea, inclusiv manualul erau in japoneza. Am avut de milogit in stanga si in dreapta sa mi se explice ce am de facut. Treaba sta cam asa: pana pe 1 octombrie trebuie sa imi schimb cardul de asigurare medicala cu noua adresa (rezolvat) dupa 1 octombrie trebuie sa imi schimb buletinul. Apoi, cu noile acte ma prezint la companiile cu care am contract, in cazul meu telefonie si banca (dar poate sa fie si asigurare masina, casa, utilitati etc) si cu adeverinta de la primarie si ii instintez de schimbarea adresei. De fapt in adeverinta aia scrie exact ce si cum s-a intamplat. In doua saptamani de cand s-a facut schimbarea (schimbare ce intra in viguare de la 1 octombrie) primaria a pus pe fiecare cladire noile numere ale casei, ca in imaginea din articol.
Organizarea este de nota 10. Pentru ca au marit Hanakoganeiul au si deschis un nou sediu al primariei pentri aceasta zona, deci nu trebuie sa ma duc pana la mama naibii, la sediul central. Singura lor problema e cea de limba. Toate foile au fost trimise in japoneza iar la primarie nimeni nu vorbeste engleza (dupa cum am mai povestit- nici macar la ghiseul pentru straini) si nu e posibil ca intr-un an sa inveti scrierea atat de bine incat sa citesti toate brosurile pe care le-au dat. Era atat de greu sa faca si unele in engleza si sa le distribuie la strainii din oras, ca stiu care suntem, doar ne-am inregistrat la primarie... Cu reticenta asta fata de limbile straine, Japonia are mult de pierdut.
Pe curand....

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...