Opinii (6): Manifest contra maniferstarii stereotipale

Ioana Viscrianu


Inainte de a „ma manifesta” pe o tema sau alta mi-am adresat, evident, o intrebare, mai exact una despre care ar fi cu adevarat intrebarea mea vis-a-vis de lume, ce ma apasa sau ma inalta cand ma raportez la realitate, orice ar intelege cineva sau altcineva prin asta. Apoi, asa cum se intampla adesea, m-am intrebat sincer daca noi, oamenii, ne mai punem intrebari, daca ne mai uitam in jurul nostru, dincolo de niste cioburi sparte dintr-o oglinda mai mult sau mai putin autentica a Realitatii, daca mai lasam sa creasca in noi interese, legaturi cu ceea ce e in jurul nostru.
Prima mea observatie in Germania a fost legata de banalele stiri. Toata lumea este informata intr-un fel sau altul: citeste ziarul, asculta stirile, etc. Nici eu nu am scapat de curentul asta: de fiecare data cand conduc sunt nevoita sa ascult din 30 in 30 de minute la radio stirile sau sa inchid complet radioul. Stereotipul vesnic aici e: „Informația te formează”...Te formează ca ce? Ar fi intrebarea mea imediata. Apoi m-am intrebat cum ascult eu de fapt ceea ce trece pe langa urechile mele la radio. La inceput eram atenta doar la cuvinte disparate, pentru ca ma aflam inca intr-o faza incipienta de invatare a limbii. Dar acum? E paradoxal, insa, desi suntem la milifractiuni de secunda de orice eveniment care are loc in lume, indiferent cat de dramatic, tragic, imbucurator, obiectiv sau trecut prin filtrul unor pareri politice ajunge la ochii sau urechile nostre, se izbeste ca de un zid care face ca toata trairea unor oameni sa ramana pentru noi o simpla informatie. Noi stim ce s-a intamplat, putem purta discutii mai mult sau mai putin elevate, suntem niste produse de clasa A+ a sistemului, mai ales a celui educativ, niste tineri competenti, informati, capabili de a emite niste judecati, insa, din pacate, suntem de fapt poate cu mult mai departe sufleteste de tot ceea ce se intampla in lume, decat am fost in oricare alta perioada a istoriei. Privim imagini ale unor catastrofe naturale sau ale atingerii unui nou pisc, de mii de kilometri inaltime, de catre cei mai curajosi dintre noi. Poate toata derularea de imagini ne spune pentru un moment deja, insa in momentul urmator suntem adesea la fel de inchisi in micile noastre preocupari sau prea departe, incat sa ne atinga ceea ce vietuiesc ceilalti. Unde e intrebarea? Unde e acel ceva care sa trezeasca o flama fata de lume, fata de un ideal de a schimba, macar in mic, ceea ce unii oameni traiesc in timpul catastrofelor in mare?
Am sa plonjez acum la un alt nivel al manifestului meu, la un aspect legat implicit de cele povestite mai sus. Intr-una din zilele trecute mi s-a adresat o intrebare care m-a marcat, la care ma gandesc si astazi si pentru care inca nu am primit un raspuns sau, in orice caz, nu unul prin care sa simt ca toata chestiunea e incheiata. Eram pe holul universitatii, inaintea unui exercitiu de observatie in „mediul natural” si unul dintre colegii mei m-a intrebat: „Ce ESTI de meserie?” In germana, o intrebare cu sensul asta poate fi adresata in diferite moduri: ”Ce meserie ai?”, „Ce faci ca meserie?”, etc., insa el a ales forma care, mai mult sau mai putin intamplator, m-a pus pe ganduri. Apoi am inceput sa observ „in mediul natural” (de data asta fara a fi nevoie sa scriu un protocol pe tema in cauza) modul in care ne raportam noi, oamenii, la meseria noastra. Asa am ajuns dupa relativ scurt timp la o concluzie cel putin trista: noi, oamenii contemporani, ne identificam intr-un mod stalcit nu cu un ideal, cu o valoare, ci cu meseria si implicit statutul nostru social, noi SUNTEM medici, economisti, sociologi, psihologi, s.a.m.d. si uitam din pacate sa mai fim...Oameni...
Dupa ce am pus pe foaie cele trei reflexii personale, am hotarat impotriva a ceea ce vreau sa manifest astazi pentru maine: impotriva ignorantei, a stereotipurilor umane dar mai ales impotriva lipsei de intrebari!


Pe curand...

Comentarii

  1. 1)

    Din pct de vedere literar, e scris ca o compunere din clasa a IV-a B (dupa ce-a trecut vacanta de vara si n-ai apucat sa citesti nimic inspirativ, deoarece ''valorile'' incepusera sa prinda contur ''dinspre altceva'').
    Daca tu/voi aveti impresia ca ceea ce scrie ioana viscrianu are vre-o noima, va amagiti mai rau ca kinderii din vestita ei germanică.
    i.v stie mai bine ca oricine sa traga concluzii din orice (chiar si din nimic), si asta doar pt ca imaginea ei de fiinta angelica, sa fie insinuant adusa la vedere.
    Vreti sa stiti ce este ioana viscrianu ''de meserie''? (ca tot isi pune intrebarea singura,...) -cu siguranta, majoritatea stiti, doar ca va faceti ca ploua.... -oare de ce??
    Daca as fi critic de ''bloage'', as putea sa-ti dau si eu un feedback, dar cum nu sunt, pot doar sa-ti dau peste sfârlă : ''nu-i nevoie stimabila i.v. sa cazi in vestita-ti ipocrizenie, si-n mediul virtual. Atata vreme cat numai alcatuirea profilului tau te intereseaza si are importanta, valorile omenesti decad, asa ca oricat de mult intelect am avea, tot degeaba ne e dat.....imi pare rau, dar tot inspre simturi te indrepti, asa ca nu ne explica tu in trista-ti concluzie, cum uitam noi sa fim oameni...... cum numai NOI uitam, doar NOI!
    -TU insa, care esti OM de dracu' stie cand, nu mai poti interveni decat la modul de a atentiona; tu doar observi si-n-acelasi timp arati cu degetul catre ceilalti care nu sunt,ca dehh, tu-ti poti permite un asemnea lux, doar esti o . Si-apoi stim cu totii ca tu nu ai ascultat stirile in viata ta....nu ai nevoie -tu stii absolut tot ce se intampla-n lume si nu numai, doar din simplu fapt ca ai fi o clarvazatoare innascuta''.
    Scremerea de a arata cat de aproape ai putea sa fii in a trece granita intelectului actual si a păși pe meleagurile supraintelectului, e vizibila tocmai de unde a adus Hubble ''poze interzise'', adica de la capatul Universului (doar ca tu nu vrei asta........ - tu nu vrei sa arzi etape, tu nu vrei sa sfortezi firescul, tu nu faci speculatii filosofice, tu nu dai ''explicatii'' celor neavizati despre cum poti ''sa te scoti'' folosind verbul cosmic sau antiteza incomprehensibila -ce evident nu poate fi inteleasa decat de tine, cum altcumva-, tu nu vrei nimic din toate acestea, natürlich!! ). In zona asta se afla cei cu un ego exacerbat, cei ce se vor a fi ''speciali'' in fata celorlalti, doar pentru a auzi despre ei prin locurile prin care se invart, ca sunt minunati. Cei ca i.v., sunt usor de recunoscut, deorece ei prefera sa faca (si sa creada) ca lumea in general sa se invarta in jurul lor, iar participantiii, chiar daca majoritar sunt involuntari in acel proces, sa aiba un singur scop si anume acela de a lucra la preamarirea egourilor respectivilor.
    E atat de banal si deja cliseic ca in ziua de azi sa lansezi intrebari retorice pe unde-apuci, doar ca egotismul tau sa amprenteze orice loc posibil; sa arati mereu si mereu cat de ireductibil e. Ori pe toti cei ce te cunosc un pic mai bine decat fake-ul ce-l bagi la inaintare, nu ai cum sa-i pacalesti cu frectii si muiuri ''espirate'' de pe vremea cand himenul tau inca era intact. Nu poti sa pacalesti pe nimeni, doar aratandu-te interesata si in acelasi timp miscata de de o asa-zisa tristete + restul bla-bla-urilor....
    Stim cu totii despre revelatia si misterul tau divin, despre cine si ce esti tu cu adevarat, asa ca nu mai e necesar sa te mai afisezi inca o data cu mastile tale tocite, ca e un efort inutil.
    -Donsoara i.v., chiar stati intr-o pozitie ''prea incomoda'' pentru a ne putea tine o asemenea pledoarie..... -''repozitionati-va''.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te obliga nimeni sa stai si sa citesti bolgul asta. Dar daca esti atat de talentat si pornit pe mediocritate, te invit sa scrii si tu un articol, un manifest despre ceva si sa mi-l trimit pe e-mail. Ca doar il stii, ca mi-ai mai scris mailuri. Si daca eu, subiectiv, consider ca e bun si mai ales daca nu aduce afront la nimeni si nu e plin de jigniri la vreo iubire ratata, ti-l public. Poate asa o sa fi si tu mai putin frustrat.

      Ștergere
  2. 2)

    -Donsoara i.v., chiar stati intr-o pozitie ''prea incomoda'' pentru a ne putea tine o asemenea pledoarie..... -''repozitionati-va''.....

    -Dumnezeule Mare, ce mizerie ipocrita ''de manifest'', mi s-a dat sa citesc!!! Bine ca n-am mancat nimic in seara asta....

    P.S. Draga posesorule de blog, pornind de la principiul ca ''nu tot ce zboara se mananca'', tot asa empiric te-ai putea pune intrebari si vis-a-vis de logica, si ai putea incepe cu intrebarea: - ''de unde stim noi ca tot ce consideram a fi logic, ar fi de fapt logic?'' ..... -chiar daca e scris de ioana .... N-o intreba pe i.v., ca nu stie. Am intrebat-o eu candva si reactia ei la asa o intrebare insignifiabila, a fost un circ si-o criza totala, cu tot tacamul inclus, cururi de pamant, ochelari pe pereti, etc...

    p.p.s. Eu sa fiu in locul tau, as lasa commentul asta sa treaca (asta in caz ca ai mai vrea sa-ti povestesc nește ''versete'' narate mie candva de i.v., despre familia ta, matusi, sora & co. si chiar despre tine, ミスター Horea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gimmi Gimmi Iubește femeile in bikini. Dar pe tine cine te mai Iubește Gimmi.
      Fii bărbat si lăsa mizeriile astea de mascul frustrat.

      Ștergere
  3. Alt ANONIM:
    ''Who the fuck is Gimmi''???

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare