Oscar 2014

In noaptea asta are loc decernarea Premiilor Oscar. Stiti deja traditia mea OCD-ista de a vedea principalale filme nominalizate pana la gala. Si anul asta mi s-a parut un lucru greu de facut, cu toate ca am renuntat de mult in a mai vedea toate filmele nominalizate la orice categorie si m-am limitat doar la filmele nominalizate la Cel mai bun film, Cea mai buna regie, Cel mai bun actor in rol principal, Cea mai buna actrita in rol princiapal, Cel mai bun actor in rol secundar si Cea mai buna actrita in rol secundar. As fi putut bifa si categoriile cu scenariul, insa nu am reusit sa vad Before Midnight nominalizat la cel mai bun Scenariu adaptat. Nici la animatii nu am vazut doua: Ernest and Celestine si ultimul film al lui Myazaki: The wind rises - film pe care incerc sa-l vad de cand eram in Japonia. Acolo era in japoneza, fara subtitrare in engleza, iar acum nu il gasesc online nicaieri la la noi in cinematorgrafe nu e si nici nu o sa fie (mai mult ca sigur).
Despre o parte din filme am vorbit imediat dupa Globurile de Aur, aici, iar despre cele vazute, o sa vorbesc in continuare.

1. Capitan Phillips e nominalizat la 6 Oscaruri: Cel mai bun film, Cel mai bun actor in rol secundar, Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai buna editare, Cel mai bun mixaj de sunet si Cea mai buna editare de sunet.
Am asteptat mult sa vad filmul asta pentru ca am o relatie de love-hate cu Tom Hanks. Imi plac mult filmele in care joaca insa nu-mi place de moaca lui deloc.
E un film ce m-a impresionat foarte mult, despre o poveste adevarata, poveste ce se repeta destul de des, din pacate, in zilele noaste si anume piratii somalezi si vasele captate de ei.
Tom Hanks face un rol bun si ma mira ca nu a fost nominalizat pentru rolul sau insa soferul de limuzina devenit vedeta peste noapte nominalizat pentru cel mai bun rol secundar, e genial. Il ajuta si moaca, pe bune.


2. Dallas Buyers Club are 6 nominalizari la Oscar: Cel mai bun film, Cel mai bun actor in rol principal, Cel mai bun actor in rol secundar, Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun machiaj si coafura si Cel mai bun montaj.
Cu toate ca imi doresc ca Leonardo di Caprio sa ia Oscarul, pentru ca merita unul pentru toate rolurile de pana acum, eu i-as da statuieta lui Mattew McConaughey care a slabit ingrozitor pentru rolul asta. Eu am fost surprins cand am vazut ca filmul are la baza un scenariu original, crezand ca e o poveste adevarata, dar se pare ca doar e insirat din ceea ce ce intampla in anii '90, cand tratamentele impotriva HIV si Sida abia aparusera in stadiu de teste. Nici pana azi nu cred ca exista un tratament 100% eficient, insa atunci, cand boala se raspandea mult mai avansat ca acum, justitiari ca protagonistul filmului, apareau peste tot in State.


3. Her e de departe filmul meu preferat din cele nominalizate la Cel mai bun Film, dar cu siguranta nu o sa castige premiul asta. Poate cu putin noroc, o sa castige Cel mai bun scenariu original. Pe langa astea doua nominalizari, filmul mai are inca trei, pentru Cel mai bun cantec original, cea mai buna muzica originala si Production Design.
Nu stiu de ce, dar pe parcursul filmului mi-am amintit de Stranger then Fiction, un film cu care are prea putin in comun, insa sentimentele pe care le-am avut cand am vazut filmul asta, au fost asemanatoare cu cele pe care le-am avut cu ani in urma, cand am vazut acel film, film pe care inca il consider unul din filmele mele preferate.
E o poveste misto, undeva intr-un viitor aproapiat, o poveste cu care relationez si vibrez pentru ca m-as vedea in ipostaza protagonistului filmului.


4. Augut: Osage County e filmul ce mi-a produs orgasm cinefilic pentru ca are ca protagoniste pe doua dintre actritele mele preferate, Meryl Streep si Julia Robert, actrite ce au adus singurile doua nominalizari ale filmului, Cea mai buna actrita in rol principal si Cea mai buna actrita in rol secundar. Imi place Meryl mult, insa de data asta Sandra Bullok a avut un rol mai bun, in opinia mea si as vrea ca Oscarul sa se duca la ea si nu la Meryl ce are colectie de premii acasa. Julia Roberts are in sfarsit un rol bun, dupa ani si ani in care a jucat numai in filme ciudate.
Sa fiu sincer, filmul m-a obosit un pic. S-a urlat prea mult si nu prea au existat momente de suspans sau momente care sa ma surprinda. Povestea, ce are la baza o piesa de teatru, e o poveste cu nimic spectaculoasa pentru un film, chiar banala, insa de succes pentru o piesa de teatru. Sincer, mi-as dorii sa vad o punere in scena a piesei asteia si la noi, pentru ca tema e comuna pentru oricare tara din lumea asta.


5.Nebraska are si el tot 6 nominalizari la Oscar: Cel mai bun film, Cel mai bun actor in rol principal, Cea mai buna actrita in rol secundar, Cea mai buna regie, Cel mai bun scenariu original si Cea mai buna cinematografie.
[Poate imi explica si mie ce inseamna cinematografie in contextul asta, ca ma intreb de fiecare data cand citesc aceasta categorie...]
Am vazut filmul asta imediat dupa Osage County si oarecum seamana: tot o intalnire de familie, iarasi problemele ce apar in interiorul familiei. Era o vorba ce spunea ca prietenii ni-i facem noi iar neamurile ni le da Dumnezeu. Nu exista familie perfecta iar cand cineva da de niste bani, toate neamurile se invart ca vulturii deasupra prazii, considerand ca merita o parte din avere. Banul ii ochiul dracului, daca tot o dau in proverbe si expresii din batrani.
Filmul asta mi-a amintit de Si caii sunt verzi pe pereti, comedia lui Dan Chisu pentru ca are la baza aceeasi idee: tepele date de vanzatori. Daca in comedia romaneascase vorbea despre celebra teapa de pe mail, cu Loteria Regala ce iti da nu stiu cati bani dar trebuie sa trimiti tu bani de cont inainte, acum e vorba despre teapa de genul: Ai castigat premiul cel mare daca iti faci abonmante la revista noastra (Rider Diagest - era la noi), cumperi cartile astea foarte scumpe si (scris foarte mic) ti se potriveste codul.
Cred ca un mare aport la nominalizare si si faptul ca filmul e filmat in alb-negru, pentru ca il face sa iasa in evidenta si sa fie altceva in marea asta de filme.


6. Philomena e ultimul film pe care am reusit sa il vad pana la premii si are la baza o poveste adevarata ce i-a adus nominalizari pentru Cel mai bun Film, Cel mai bun scenariu adaptat, Cea mai buna actrita in rol principal si Cea mai buna coloana sonora orginala.
Povestea m-a impresionat foarte mult si m-a bucurat ca persoana ce sta in spatele acestei povesti a fost de acord pana la urma, cu publicarea ei ca ancheta jurnalistica, si apoi ca adaptare in film. Am vazut-o pe adevarata protagonista a povestii la Globurile de Aur si de atunci mi-am dorit sa vad filmul.
Mi-a placut mult tocmai pentru ca iti trebuie curaj sa iti spui povestea si sa treci peste frica de a fi judecata. Si mi-a placut pentru ca arata o poveste adevarata in care Biserica Catolica o da in bara urat si nu recunoaste nici in al 12-lea ceas. Am spus de multe ori ca sunt credincos insa nu sunt bisericos si am o problema cu institutia numita Biserica pentru ca isi permite sa faca niste acte de cruzine in asa zisul nume al lui Dumnezeu. Nu mi se pare normal ca niste maicute sa ia copilul unei minore, sa o oblige sa semneze un contract in care nu are pretentii la copil si sa faca afaceri cu adoptii, in numele lui Dumnezeu, promitand ca asa for fi iertate pentru pacatul lor.
Iar Philmena e o batranica britanica dementiala. Mi-a placut mult de ea. E un film ce merita vazut. Si poate sa castige si un premiu ceva.


Sunt curios cum se vor impartii premiile anul acesta. Abia astept sa citesc stirile si apoi sa vad gala.
Pe curand...

Comentarii

  1. Recunosc nu le-am vazut pe toate. Dar din cate am vazut, trei imi plac: Her, Dallas Buyers Club (mai ales pt rolul lui Jared Leto) si August Osage County. Insa August O.C. are ceva aparte poate si din cauza rolului Juliei.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare