Singuratatea numerelor prime

Ma intrebase cineva odata cum imi aleg cartile pe care le citesc. In principiu e un mecanism simplu. Sunt intr-o perioada in care citesc scriitori romani contemporani si  merg mult pe bloguri si recomandari de la prieteni. Pe de alta parte citesc multi japonezi si aici e din nou simplu, citesc cate un roman de la fiecare scriitor tradus la noi, sau tradus in engleza - in principiu un scriitor important, si daca imi place, mai citesc carti scrise de el. Si apoi sunt nebuniile mele: noaptea imi vin idei de genul: n-am citit niciun roman corean sau iranian, si dimineata incept sa caut informatii despre autori celebrii din acele tari.
Cartea de fata n-as fi citit-o niciodata. In primul rand e aparauta la RAO. Eu am iubit RAO, aveam si card de membru la ei si eram pe aceasi lungime de unda cu cartile pe care le publicau: John Saul. Dan Brown si altii, erau preferatii mei. Apoi am aflat ca isi bat joc de traducatorii lor si m-am suparat pe ei. Atat de tare incat le-am scris si pe facebook asta.
In al doilea rand, nu m-ar fi atras numele. Singuratatea numerelor prime suna a carte de numerologie iar autorul nu imi spunea nimic. Nu prea am citit italieni, deci nu stiam ce sa spun de cartea asta. Norocul meu ca am primit-o cadou de la Elefant, pe cand mi-am cumparat un roman de Oe, O experienta persoanala. Atunci site-ul oferea doua carti cadou, cea de fata si  Vise paralele de Luis Garcia Jambrina.
Am citit pe spate informatiile despre carte si am vazut pe goodreads ca doi dintre prietenii mei o citisera si ii dadusera 4 stele. Asa ca am iesit din zona mea actuala de lectura si am inceput sa citesc cartea.
Ce pot sa spun dupa ce am terminat-o? Abia astept sa se traduca si celalalt roman al lui Paolo Giordano! Cartea e foarte misot si m-am regasit in singuratatea numerelor prime, posibil ca pe undeva sunt si eu un numar prim, ce ce simte mai bine singur in unicitatea lui, decat in comapania celorlalte numere ce se divid cu altele. Metafora luata din matematica nu putea fi realizata decat un om de stiinta, iar autorul e doctor in chimie.
Recomand cartea cu mare drag si astept pareri de la cei ce au citit-o. Ma gandesc sa vad si filmul.
Pe curand...

Comentarii

  1. Filmul mi s-a părut foarte slab în comparație cu cartea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar imi place mult povestea cartii. Sunt curios sa vad expunerea cinematografica.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare