Treceți la conținutul principal

The Wind Rises

Eram inca in Japonia cand Studiourile Ghibli au lansat filmul animat The Wind Rises. Inca de pe atunci se spunea ca e ultimul film al lui Miyazaki insa el infirma zvonurile. Intre timp le-au confirmat, au lansat inca un film ce a fost un mare esec, au mai lansat unul si au anuntat ca studiourile se inchid. Din Ghibli ramane doar muzeul si distributia de filme. Cu alte cuvinte, s-a sfarsit o Era...
Cine spune ca Ghibli si in special Miyazaki face filme pentru copii, se inseala. Iar The Wind Rises e dovada. Tin minte ca eram inca in Japonia cand niste prieteni de-ai mei au fost la film. Eu nu mersesem ca nu era subtitrat in japoneza si nu avea rost sa merg si sa nu inteleg mai nimic. Dupa ce s-au intors de la film, i-am intrebat cum a fost si mi-au spus "Diferit". Diferit cum?  - am intrebat eu... "O sa vezi la momentul potrivit".
Si asa este. Animatia e o poveste frumoasa de ambitie si dragoste, ce il prezinta romantat pe Jiro Horikoshi - unul din cei mai importanti ingineri de avione din Japonia, din timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, cel ce a proiectat primul avion japonez de razboi.

Mai sunt doua filme realizate de studiourile Ghibli pe care mai am sa le vad. Unul e The Tale of Princess of Kaguya si celalalt e When Marnie was There. Daca stie cineva vre-un link spre un torrent sau un streaming, sa-mi dea si mie de stire aici sau pe pagina de facebook a blogului.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...