Conditia intelectualului in perioada post-decembrista

Acum 6 ani, pe vremea cand dadeam Bac-ul, subiectul la romana a fost "Conditia intelectualului in perioada interbelica". Pe acea teza am luat 10, cu toate ca eram absolvent de mate-info si cu toate ca urma sa aleg un drum tehnic. Literatura a fost pentru mine ca in calmant, un pansament pentru suflet, intr-o lume bolnava si murdara.
Din păcate, in ultimii ani am tot renuntat la citit si scris si in loc sa evoluez pe acest domeniu, am stagnat si usor am decazut.
Conditia intelectualului in perioada interbelica e asemanatoare cu conditia de geniu in Romantism. Eul este o fiinta retrasa si închisă, suferand din cauza greutatii cunostintelor acumulate si frustrarea ca nu poate face ceva pentru acea lume perfecta.
Dar care este conditia intelectualului in societatea actuala? Macar in perioada interbelica intelectualii erau un model, erau apreciati si invidiati de cei ce se aflau pe o scara mai jos. Acum, cand modelul societatii românești este parvenitul revolutionar, intelectualul este considerat raia societatii. In ziua de astazi, daca stii cum sa te comporti, imbraci, vorbesti in functie de eveniment, esti luat in deradere. Este rusinos sa citesti si sa ai cultura generala. Ma uit la tv, ce a inlocuit cartea, si caut modele intelectuale. Nu sunt. Poate singurul e Tudor Chirila dar el s-a impus ca artist si incearca sa educe masele prin muzica sa. In rest nu e nimeni. Poate Oana Roman, ce provine dintr-o familie de intelectuali dar ea nu e luata in seama ci in deradere pentru ca nu se incadreaza in standerdele de infatisare impuse de societatea actuala. Asta conteaza azi, cum arati nu ce ai in cap. Ne cred atat de prosti incat scornesc povesti cum ca tuta de Anda Adam a fost olimpica in scoala. Cu ani in urma, pe vremea cand canta cu RACLA, a fost intrebata daca mama ei e in Anglia si ea a zis ca nu e in Anglia ci in Londra. Pai ce olimpica a fost aia? Alex Velea care nu stie sa scrie se lauda ca a fost si el elev model si student cu bursa. Dar nu pare...
Sau asta e cheia fericirii? Sa te ingropi in prostie ca sa nu mai ai probleme existentiale...?
Am votat un presedinte jucator ce e pe departe intelectual. Avem europarlamentari: o pitipoanca agramata si un patron de club de fotbal ce nu leaga doua fraze corect. La asa reprezentanti, asa tara. Tanarul de azi nu mai viseaza sa ajunga cineva cu ajutorul scolii ci cu furatul. Facem videochat pentru bani si ne-o frecam in fata camerei pentru a ne cumpara iPhone si masina scumpa pentru ca asta e important. E e aia biblioteca?
Vizitam Europa pentru a face shopping si nu pentru a intelege istoria.
Ne pierdem limba. Nu folosim decat cuvinte uzuale dar si pe alea le inlocuim cu englezisme. Poate ca am fost mereu asa in istorie, ca un burete. Am renuntat la daca si s-a creat romana, am luat influente de la toti cotropitorii iar acum globalizarea ne fura toată identitatea.
Daca ai in casa tablouri si biblioteca si nu inimioare sau semnul dolarului facut din rigips pe tavan esti bolsevic. Atat de prosti si inculti am ajus incat nu stim ca un intelectual nu are cum sa fie comunist. Intelectualii au murit in lagare de concentrare pentru ca au incercat sa evadeze din colivia in care azvarliti de liderii inculti carora le era frica de puterea cuvantului. Au crezut ca s-au eliberat si au renascut dupa revolutie, da de unde... Astazi suntem condusi de taranii adusi la orasele noi infintate de "Cel mai iubit fiu al Patriei" pentru a muncii in uzinele socialiste.
Generatia mea pleaca in masa din tara, incercand sa isi creeze un viitor intr-o tara straina insa se rateaza si acolo pentru ca avem renume de hoti, violatori si criminali. Nu ne sunt recunoscute diplomele si facem pe carausii numai ca sa scapam de mizeria asta de tara.
In Romania exista Bucuresti si restul. Daca nu esti din Bucuresti est prost, taran din fundul tarii. Cred ca suntem singura tara care nu are mai multe orase dezvoltate si de referinta. Ce Iasi, ce Constanta, Cluj, Timisoara... Bucuresti frate...
Ce se alege de noi? Cand reprezentantii nostri fur pe fata, incalca legile si se cred a tot stiutori. Pai unde sunt valorile democratiei cand tu incalci legea pentru ca esti primul om in stat?
Si o sa spuneti ca avem totusi intelectuali si o sa va referiti la aia cu papion, in frunte cu Patapievici. Cati dintre voi i-ati citit cartile si stiti ce urat scrie despre poporul asta ce l-a facut reprezentantul culturii romanesti. Frustratul asta ce organiza expozitii cu ponei roz cu zvastica pe fund si vibratoare? Nu asta e definitia intelectualului ci a aspirantului la titlul de intelctual decorat cu aceasta nomenclatura cu ordine de partid.
Dar mai suntem o mana de oameni ce nu am fost spalati la creier, ce inca citim si mergem la teatru, vizitam muzee si suferim cand vedem cum decade tara asta...
Pe curand...

Comentarii

  1. Cat realism in ceea ce ai scris...cred ca multi oameni au aceeasi parere despre ceea ce-i inconjoara ,doar ca nu au vointa sau curajul de a-si exprima doleantele...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare