Treceți la conținutul principal

Uniforme

Uniforma de scoala primara
Nu sunt adeptul uniformelor si le-am urat intodeauna. Inteleg conceptul si pe cei ce le propun, inteleg ca exista copii de bani gata ce isi etaleaza tinutele la scola si ii fac pe cei saraci sa se simta prost insa pe perioada scolii ne formam ca oameni din toate punctele de vedere si incercam sa desciperim cine suntem si deseori ne manifestam prin tinuta. Atata timp cat exista un cod de tinuta in scoli, si este respectat, eu cred ca este de ajuns si ca tinerii se pot exprima. Imi aduc aminte ca in scoala generala incercam sa ma exprim prin tricoul ce il purtam pe sub sacou sau vesta de uniforma, prin pantofi sau pantaloni.
Uniforma de gradinita
Asta nu se intampla in Japonia pentru ca aici se poarta uniforma de la gradinita pana la facultate.Uniforma liceu
Uniforma de gimnaziu
Daca copilasii de gradinita sunt draguti cu uniformele lor de gargarite, limitarea tinutei la unifora in liceu ii face sa recurga la tinute extreme in timpul liber sau la facultate. Uniforma in Japonia nu inseamna numai un sacou si o vesta ci este o tinuta copleta: pantaloni sau fusta la fete, camasa, sacou, vesta, dar si pantofi si ghiozdan. Toti arata la fel si ii observ in trenuri cum poarta cate un tricou pe sub camasa ce ii reprezinta, sau isi agata cate un maimutoi de ghiozdan casa arate cine sunt.
Scoala in Japonia tine de luni pana sambata iar dupa soala, elevii se duc la scoli de metidatii ce ii ajuta sa intre, in urmatoarea treapta, la o scoala mai buna. Toti arata la fel, si nu ii diferentiezi. De aceea ajung ca in zilele libere sa poarte tinute exagerate, ca fetele ce se imbraca ca papusile, in Harajuku.

Ma uit la bobocii de la facultate, cum poarta tinute extreme, culori puternice, amestecate haotic, doar pentru a iesii in evidenta. Si au la dispozitie doar 6 ani de zile (4 ani de facultate si doi ani de master) pentru ca apoi vor purta din nou niste uniforme impuse de societate.
Un angajat in servicii (vanzator, lucrator la posta, la compania de tren, sofer de taxi sau de autobuz) poarta uniforme de serviciu iar daca ai terinat o facultate si lucrezi intr-o comanie porti costum si cravata zi de zi, daca esti barbat sau taioare si sacouri daca esti femeie. Duminica ce mai vezi oameni imbracati lejer, in rest Japonia este o tara de oameni ce se imbraca la fel.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...