Sistemul nervos

Nu as fi stiut de acest film daca u citeam un post al lui Mihai Bendeac ce spunea "In State, nivelul de actorie pe care il atinge Rodica Tapalaga in acest ultim rol al ei, se premiaza cu Oscar. Uluitor modul in care se transforma, uluitoare surprindere a degradarii mentale. De la jumatatea filmului, interpretarea este geniala.". Curios de fire am apassat pe linkul de pe youtube si am asteptat sa se incarce filmul (pe care il puteti vedea mai jos). Ce-i drept Mircea Daneliuc (Senatorul Melcilor) a facut un film memorabil ce nu cred ca ar fi existat insa fara Rodica Tapalaga. Sistemul Nervoso are protagonista pe Nica, o batrana ce si-a transformat casa in pensiune insa ce traieste de la o zi la alta doar pentru a-l vedea pe Paul, Cerbisorul ei, la televizor. Paul (Mircea Radu) prezinta stirile pe 1, insa din ce in ce mai rar, pentru ca cei ce sunt la putere l-au schimbat cu oamenii lor. Asa ca in dementa ei, ce incepe sa creasca logaritmic, Nica, pleaca la Bucuresti sa isi salveze Cerbisorul. Fiica acesteia este asistenta medicala la spital si sta prost cu memoria, ce locuieste cu fiica din flori (facuta cu un cubanez) si cu concubinul (bolnav de hernie), in apartamentul acestuia.

Povestea graviteaza in jurul a doua fixatii ale babei: Paul si urina. Pentru salvarea lui Paul, Nina merge la guvern, face vraji si ajunge si in audienta la televiziune iar in final lupta cu pensionarii in strada pentru a cere drepturi. Urina e o fixatie de-a ei. Auzise ca e una in sat ce bea urina si se da si pe fata si de atunci i se parea ca toata lumea face asta. Vazuse carti la chioschuri de ziare si in final, dupa ce face o depresie nervoasa si incearca sa se sinucida, psihologul ii recomanda si ei urina.
Dar nu stiu cat de importanta e actiunea ci jocul lui Tapalaga. Reuseste sa creeze acest personaj puternic, ce sufera de boli mintale, o babuta manata de o iubire imposibila ce vorbeste de una singura.
Cand eram mic si mi se spusese ca nebunii vorbesc singuri imi era frica ca si eu sunt nebun, pentru ca vorbesc cu mine in gand. Insa apoi am realizat ca asta e diferenta intre omaneii normali si nebuni. Nina isi spune gnadurile cu voce tare, bolborosind de una singura peste tot.
Si titlul e o metafora interesanta pornind de la caderea nervoasa a batranei si referinduse la sitemul politic post decembrist al Romaniei. La greve si mineriade... Filmul are la baza romanul Marilene, scris de regizor.
Va recomand filmul cu drag pentru a vedea o actrita geniala, ce din pacate a disparut dintre noi. Eu l-am vazut pe youtube si de aceea o sa pun filmul mai jos.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare