Treceți la conținutul principal

Extemporal

Conform definitiei din DEX, extemporal inseamna proba scrisa, neanuntata, data de obicei din materia curenta, pentru verificarea cunostintelor.
Am sa va inebunesc cu articolele despre cursul de mediu, dar acolo se intampla lucruri interesante, despre care merita sa sriu.
Dupa ce am discutat despre niste insule formate din schelteti de corali, ce au forma inelara si sunt foarte frumoase si a ales un studiu de caz despre una din insule ce se scufunda datorita cresterii nivelului marii si in special a poluarii (coralii mor daca apa e poluata si nu pot construii in continuare insula in timp ce nivelul apei creste), si in special a poluarii datorate de locuitorii insulei, proful a zis ca dam un mic test despre ceea ce am invatat pana acum.

Ne-a dat o pauza de 10 minute, in care sa mergem la wc, sa ne cumparam o cafea sau sa ne uitam pe materiale (daca le aveam) si dupa 10 minuta a zis sa inchidem orice sursa de informatie si sa ne uitam la videoproiector. Am intrebat daca avem nevoie de hartie si a zis ca nu, ca el va numii o persoana care sa raspunda la cate o intrebare. Sunt intrebari pentru toti si el vrea sa vada ce am retinut pana acum.
Si deschide un fisier video pe care apare scris "Selections from Cast Away". Ne intreaba daca ma vazut filmul, imi aduc aminte ca l-am vazut cam cu 10 ani in urma la HBO dar nu asta era important. Nimeni care se uita la un film cu o insula nu este atent la detaliile de mediu. De fapt fillmul este filmat pe doua insule: in Philipine si Fiji, insule formate diferit insa un lucru stiut doar de cineva ce studiaza asa ceva (proful spunea ca pentru el e ca si cum intr-o scena, peronajul mananca un mar, dar cand schimba cadrul mananca para).
Intrbarile au fost interesante: gen ce observam la o anumita stanca sau de ce valurile se sparg oarecum la distanta mare de tarm (ca in imaginea alaturata) sau de ce acolo unde sta personajul nu sunt valuri atat de mari sau intrebari despre flora si fauna. Apropo: stiati ca palmierul e considerat iarba si nu copac? Radacina lui are forma ca radacina ierbii si nu ca a copacilor.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...