AKB48

Cred ca am aproape jumatate de an de cand am in plan sa scriu acest articol. Mi-a fost lene si greu sa scriu despre ceva ce nu ma atrage si nu prea stiu si despre care trebuia sa cercetez un pic insa joi fenomenul AKB48 m-a acaparat si am zis ca imi merita atentia.
AKB48 este cea mai populara trupa din Japonia, avand toate single-urile no 1 in top. Insa conceputul trupei este ceva interesant. Trupa este in cartea recordurilor pentru cel mai mare grup pop, in momentul de fata avand, nu 48 de membrii, cat a fost ideea initiala, ci 64 (sau 59).
Yasushi Akimodo, un celebru producator muzical japonez, a avut ideea unui grup ce poate fi vazut nu numai la televizor, sau in spectacole pe scena, ci zi de zi. Astfel a creat o cafenea in Akihabra si a inceput preselectiile pentru ceea ce urma sa fie un fenomen international. Ideea grupului e ca fetele canta in fiecare zi in acea cafenea. Numele grupului AKB, vine de la Akihabra, zona din Tokyo, unde se afla sala de spectacole, iar initial s-a dorit sa fie un grup de 48 de persoane. Insa la inceput nu a gasit fete pentru a forma grupul atat de mare, iar cand succesul i-a acaparat numarul membrilor a tot crescut.

Momentan, grupul este impartit in 4 grupe: A, K,B si 4, ce cu cate 16 membri fiecare (posibil ca grupul 4 sa aiba 11 membri), plus inca un grup de ucenici, fete ce se lupta sa devina membrii in grup. In fiecare zi unul din grupuri canta in sala de spectacole si in concerte merg tot separat. De fapt fiecare grup are cate o identitate diferita. Gupul A, ce are mebrii din grupul initial (de 20 de membrii) reprezinta libertatea, in timp ce gupul K are o imagine sexy iar B de Lolite.
Grupul e atat de popular incat apare in reclame mai la orice produs, au propia lor emisiune TV si mai nou un show anime. Pentru degiderea liderului de grup sau a vocilor ce vor inregistra noul album exista competitii tv, cea de joia trecuta fiind una cu vot prin SMS pentru deciderea liderilor (ce se schimba la 6 luni) sau concurs de  Rock-paper-scissors. Pe langa acestea mai e si spectacolul ucenicelor ce in fuctie de voturi si apreciere, ajung membre in grup. Sincer nu stiu daca au cantat impreuna vreodata, toate 64, pentru ca ideea e sa poata canta in mai multe locuri odata.
Pentru ca grupul are atata succes, biletele de la sala de spectacole se dau numai in urma unei loterii iar grupul are cateva grupuri surori ca: SKE48(ce canta in Sakaie, Nagoia(, NMB48 (Namba, Osaka), HK48 (Hawks Town, Fukuoka) si inca cateva sau internationale ca JKT48, Jakarta, Indonezia, SHN48, Shankai, China.
Joi, in camin, toata lumea era pe telefoane si vota. Fetele se tund si se imbraca ca preferata din grup, lumea cumpara to feluri de suveniruri cu ele. Fenomenul este imens. Au magazine pentru fani in multe orase dar si magazin online.
Gupul are si un grup rival, creat de acelasi producator, numit Nogizaka46, ce canta in sala de spectacole de la sediul principal Sony Music Japan: Nogizaka Tower.
Mai multe informatii gasiti pe wiki.
Componenta grupului  (cu 4 cu 11 membri) si ucenicele:
Una din melodiile lor (sincer nu stiu daca e cel mai nou single, mai multe video-uri gasiti pe pagina lor de youtube):


Pe curand...

Comentarii

Postări populare