Da' pe-mparat tot nu l-am vazut

pe 23 decembrie este ziua de nastere a Imparatului Japoniei. In acea zi iese la balcon si face cu mana la popor. Este una din cele doua zile din an cand se poate vizita curtea palatului, in rest se pot vizita doar gradinile exterioare, asa ca era un motiv bun sa ajung si eu la Palatul Imperial.
Cand se sapa o groapa in Japonia, sau cand se schmimba un bec de la iluminatul public, sunt cam 4 neni, imbracati cu haine reflecorizante ce iti fac semn sa ocolesti groapa/stalpul. Isi cer scuze pentru ca te-au deranjat din mersul tau si iti multumesc pentru intelegere. Daca pentru o groapa sunt 3, va dati seama ce era pe 23 la palat? Multi dar prosti. Am iesit din metrou fix la cea mai apropiata iesire de langa palat. In fata noastra era o poarta in jurul careai era aglomeratie mare. Ne-am apropiat de ea, cand un paznic s-a pus in fata noastra si ne-a zis ca e interzis. "Pe aici se iese numai". Bine, bine dar pe unde se intra? Ne-a facut semn spre dreapta, asa ca am pornit-o in directia aceea. Dupa ce ne-am plimbat cam jumatate de ora, timp in care tot eram depasit de japonezi ce alergau in jurul palatului, si a, trecut de trei porti la care scria accesul interzis, ne-am oprit si am intrebat din nou. Ni s-a zis ca inapoi de unde am venit.
Plini de draci am plecat inapoi si dupa jumatate de ora, am gasit poarta cea mare. Era fix prima poarta in directia opusa, de unde ajunsesem noi. Portarul ala isi batuse joc de noi, efectiv. Era deja aproape ora ultimului discurs al imparatului, deci sanse mari sa il mai vedem nu erau. Am gonit-o printre multime, si cand am ajuns la poarta ni s-a zis ca nu se mai intra. S-a intrat pana cu 10 minute in urma. M-am umplut de draci, ma plimb de o ora in jurul palatului din cauza unui bou, sunt racit bocna si imi spune ca nu mai pot sa intru. Da' pe 2 sigur ajung...
Si pentru ca eram in zona m-am hotarat sa vad Tokyo Station. Am capul calendar de la statia asta. Am fost in interior, undeva printr-un corp nou dar niciodata nu o vazusem pe dinafara si mai ales, acum cand au terminat-o de renovat.

Tokyo Staton a fost construita in perioada Meiji ca principala statie de tren din Tokyo. Arhitectul japonez s-a inspirat de la arhitectii englezi ce proiectasera noul cartier Ginza Brick Town, cand a proiectat-o. In perioada Meiji, cand Japonia a trecut din feudalism in modernism, orasul a evoluat, de la un oras medieval la unul modern. Urbanisti germani au desenat noile strazi, arhitecti francezi au prioictat noile spatii verzi si de recereiere iar cei englezi au construit noile cladiri. Tinerii arhitecti japonezi au fost dus la scoli in Europa ca sa invete si ei moda europeana si asa a inceput sa se nasca noua metropola Tokyo. Tokyo station a piedut la cativa ani de la inaugurare, acoperisul. In urma unui cutrenur, acoperisul s-a probusit si a fost construit altul mai mic, din lipsa de fonduri. Apoi, in timpul razboiului statia a fost bombardata si dupa razboi i s-a pus un nou acoperis, si mai simplu de data aceasta. In urma cu cativa ani, comisia de  urbanism a orasului a hotarat sa refaca statia la prima ei infatisare. Asta vara au fost inaugurata noua staite, cu vechile cupole deasurpa intrarii.
Acolo am mancat de pranz, si am servit unul din cele mai bune curry-uri de pana acum. Restaurantul se lauda cu o reteta secreta invatata de la un bucatar francez ce si-a impartasit secretele cu ei. Se spune ca bucatarul a luat odata masa la ei si a cerut sa vorbeasca cu bucatarul restaurantului. I-a spus ca dupa el, curry-ul ar trebui sa fie mai subtire si carnea mai de calitate. Asa s-a nascut unul din cele mai clebre restaurante de curry din Tokyo.
Apoi ne-am mai plimbat prin zona si ne-am dat seama ca in Waseda era un festival de film. Asa ca am luat metroul, direct spre campus. Am prins un scurt metraj realizat de niste studenti de la Waseda. Filmul destul de bine realizat, de am inteles ce se intampla, necunoscund limba si fara subtitrare. Filmul ilustreaza o seara din viata a 5 prieteni ce se intalnesc sa bea. In paralel, cateva zile mai tarziu, 4 din ei se duc la o inmormantare. Incetul cu intectul iti dai seama cine si de ce a murit. Unul din tipi era indragostit de o tipa dar pentru ca aia nu ii dadea atentie s-a culcat cu prietena ei. Si pentru ca dupa ce se culcase cu ea, tot nu ii dadea atentie, tipa a baut pana a facut spume la gura si a murit. La final isi faceau mustrari de constiinta ca au murit din cauza lor. Simpatic...
Am plecat spre casa, sperand ca a doua zi sa ma simt mai bine...

Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. ce atenta ai fost :)). nici nu mi-am dat seama. sunt racit iar cand am scris articolul inca aveam febra, posibil ca mi-a scapat asta :))

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. la ce? la palat sau la statie?
      apropo, maine ma duc din nou la imparat. Maine o sa am noroc si o sa vad palatul, gradina si pe el

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare