Cate kile iti da voie liftul sa ai?

V-ati uitat vreodata pe placuta aia din lift? Aia pe care scrie Ascensor "n" persoane. Sarcina maxima acceptata "m" kilograme...
 Daca ne uitam in poza de mai sus vedem ca in liftul respectiv incap 4 pesoane si are o sarcina de 320 kg. Ceea ce inseamna 80 kg pe om.

 Ne uitam la alt lift din Romania: unul de 6 persoane cu sarcina de 480. Simplu: 480/6= 80. Ceea ce mi se pare o valoare ok (gandind din punctul de vedere al unui proiectant). Un om matur are in jur de 80 kg, cel putin asa scrie la carte ca e sanatos.
Doar ca in Japonia nu e asa. Prima daca cand am vazut asta a fost in camin. Credeam ca nu mai stiu sa calulez cand am vazut 9 persoane cu incarcare de 600 de kg. Pai asta da 66.667
 Apoi m-am uitat la liftul de la scoala, cel din cladirea unde are proful biroul. 11 persoane, 750 kg. In asta, pentru ca un lift pentru profi, au voie sa ajunga pana la 68.18 kg

Insa un lift enorm dintr-un mall imi spunea ca e pentru 32 de persoane si 2100 de kg. Asta inseaman 65.625 kilograme de on. La mall merg doar tinereii ce tin la silueta, sau cum?
Ma intreb, chestiile astea nu trebuie oarecum normate. Adica hai sa punem la toate 66 de kg de om si asa stim una si buna. Sa nu mai vorbesc ca e absurd sa gandesti ca un om matur are 65 de kg, da poate candva in Japonia asa era, insa acum am vazut si aici barbati destul de bine facuti. Nu mai sunt toti subtirei ca salcia.

Pe curand...

P.S.: Multumesc colegilor de la Bacau Expres pentru pozele din lifturile romanesti :)

Comentarii

  1. Cealaltă Ancuță04 august, 2013

    Probabil japonezii îs mai mici și mai ușurei. Ce să zic, cred că nr. de persoane este precizat mai mult pentru "volum" ca să nu devii claustrofobic iar greutatea este maximul. Adică 4 persoane dar în limita a 320 kg.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt mai mici. Sau eram cândva. Dar ceea ce mi se pare ciudat e ca nu e normata greutatea aia. La noi, indiferent de numărul de persoane e 80 kg/om. La ei diferă de la lift la lift.

      Ștergere
    2. Cealaltă Ancuță09 august, 2013

      Mă gândesc și la faptul că poate ei fac lifturile la cererea constructorului pe anumite dimensiuni și le adaptează greutatea în funcție de ce e acolo. La noi trebuie să vezi întâi ce lifturi sunt și apoi să proiectezi.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare