Lila, An Inquiry into Morals

"Zen and the Art of Morotcycle Maintenace" was like a first child. Maybe that will always be the best-loved one. But this second child is the bright one. I think a lot of people will argue with some of the ideas in Lila. There may be controversy. But if people are still reading these two books a hundred years from now, I predict Lila will be the one they consider the more important. Robert M. Pirsing

L-am descoperit pe Robert Pirsing in urma cu o luna, cand am citit Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. M-a placut mult cum combina filosofia cu literatura asa ca am pornit intr-o cautare despre opera autorului.
Si nu-i de mirare ca i-a luat 17 ani sa publice o a doua carte, pentru ca Lila, nu dezamageste, ci din contra arata maturitate in scris si in filosofia autorului.
Romanul este semi-autobiografic si se refera la experienta autorului din tomana cand a navigat pe raul Huston. Alter-egoul sau, este dat peste cap de Lila, o femeie cu niste principii de viata bazate pe moralitate, il fac sa isi schimbe perceptia despre viata. Romanul a fost nomilanizat si a ajuns printre finalistele la Premiul Pullizer pentru fictiune in 1992 si continua ideea de calitate prezentata in primul roman, insa de data asta e claficicata in calitate statica si calitate dinamica. Conform romanului, Universul poate fi inpartit in patru valori statice: anorganica, biologica, sociala si intelectuala. Orice din acest univers intra in una din aceste patru categorii, mai putin Calitatea Dinamica. Insa mai multe despre Statica si Dinamica calitatii o sa desoperiti cand o sa cititi romanul.
Romanul nu a fost inteles (conform autorului) si de aceea a fost criticat de multi critici. In citatul de la inceputul articolului, va redam vorbele autorului dintr-un interviu dat cu ocazia reeditarii cartii, in 2006. Mie mi-a placut si in mare parte ii accept filosofia.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare