Treceți la conținutul principal

Lila, An Inquiry into Morals

"Zen and the Art of Morotcycle Maintenace" was like a first child. Maybe that will always be the best-loved one. But this second child is the bright one. I think a lot of people will argue with some of the ideas in Lila. There may be controversy. But if people are still reading these two books a hundred years from now, I predict Lila will be the one they consider the more important. Robert M. Pirsing

L-am descoperit pe Robert Pirsing in urma cu o luna, cand am citit Zen and the Art of Motorcycle Maintenance. M-a placut mult cum combina filosofia cu literatura asa ca am pornit intr-o cautare despre opera autorului.
Si nu-i de mirare ca i-a luat 17 ani sa publice o a doua carte, pentru ca Lila, nu dezamageste, ci din contra arata maturitate in scris si in filosofia autorului.
Romanul este semi-autobiografic si se refera la experienta autorului din tomana cand a navigat pe raul Huston. Alter-egoul sau, este dat peste cap de Lila, o femeie cu niste principii de viata bazate pe moralitate, il fac sa isi schimbe perceptia despre viata. Romanul a fost nomilanizat si a ajuns printre finalistele la Premiul Pullizer pentru fictiune in 1992 si continua ideea de calitate prezentata in primul roman, insa de data asta e claficicata in calitate statica si calitate dinamica. Conform romanului, Universul poate fi inpartit in patru valori statice: anorganica, biologica, sociala si intelectuala. Orice din acest univers intra in una din aceste patru categorii, mai putin Calitatea Dinamica. Insa mai multe despre Statica si Dinamica calitatii o sa desoperiti cand o sa cititi romanul.
Romanul nu a fost inteles (conform autorului) si de aceea a fost criticat de multi critici. In citatul de la inceputul articolului, va redam vorbele autorului dintr-un interviu dat cu ocazia reeditarii cartii, in 2006. Mie mi-a placut si in mare parte ii accept filosofia.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...