Ura, Prietenie, Dragoste, Casatorie

In original romanul se numeste Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage, ceea ce inseamna ca traducatorul a sarit peste un cuvant din titlu, curatul. Poate ca in zielel noastre nu se mai face curte, poate ca pare un lucru uitat de mult, insa in romanele lui Alice Munro, curtatul e important.
Alice Munro a luat Nobelul pentru literatura in 2013 pentru maiestria cu care a adus proza scurta in secolul XXI. M-am bucurat mult sa aud ca un autor de proza scurta a luat Nobelul pentru ca eu iubesc proza scurta (si scriu) si nu inteleg de ce in Romania nu se vinde (conform editorilor).
Povestirile lui Alice Munro (cel putin cele 9 din acest volum) ne prezinta personaje feminine puternice ce sunt ghidate de cuvintele ce dau titlul volumului si al primii povestiri, prezentate in lumina unor intamplari banale (postmodenrimsmul asta) ce le fac sa straluceasca si sa iasa in evidenta.
Vita din suburibiile Canadei pare o viata de vis. In comediile americane se face mereu misto de canadieni ca sunt prea calmi si cu bun simt. Am observat aerul asta boem, ce e parodiat de americani, pune povestile lui Monroe intr-o alta lumina si me mine m-a dus cu gandul la o alta lume, mai buna, mai cu bun simt, o lume unde mi-ar placea sa imbatranesc (dar nu sa-mi traiesc tineretile ca m-as plictisi). Cu siguranta o sa revin la Monroe mai ales ca mai am o carte in casa, carte pe care i-am facut-o mamei cadou de ziua ei,
Pe curand...

Comentarii

Postări populare