Studio Ghibli (1)

Pentru ca urma sa merg la Muzeul Ghibli si pentru ca vazusem numai Totoro (1), m-am hotarat sa fac un maraton de filme produse de celebrul studio japonez. Studio Ghibli a realizat in 27 de ani, 17 animatii, aproape fiecare dintre ele fiind un mare succes.
2. Am intrebat in stanga si in dreapta ce animatie mi se recomanda si am inceput maratonul cu Kiki's Delivery Service. Aminatia este una din productiile initiale ale studioului, fiind cu doi ani mai tanara ca mine. Sa fiu sincer, cred ca am mai vazut filmul odata, candva in copilarie pe cand ne pusesem cablu tv si ne uitam la Rai Uno la desene animate.
Filmul are la baza o carte de povesti pentru copii si ne spune povestea lui Kiki, o vrajotoare ce pleaca sa-si faca ucenicia de un an cand implineste 13 ani. Impreuna cu pisica ei neagra, se stabilesc intr-un oras la marginea oceanului, unde incearca sa-si gaseasca menirea. Pentru ca nu se stia buna la ceva anume se hotarasete sa-si deschida o firma de cureriat, zburatul pe matura fiindu-i punctul forte.
Animatia prezinta aventurile ei in noul oras, dorinta de a avea prieteni si firca de esec. E o animatie simpatica tare ce merita vazuta. Eu am ras copios pe durata filmului si mi-a placut foarte mult.

3. A doua animatie vazuta a fost Howl's Moving Castle, realizata in urma cu aproape 10 ani. Filmul are la baza un roman pentru copii englez si este animatia japoneza cu cele mai mari incasari.
Povestea fantastica ne-ao prezinta pe Sophie o fata simpla ce lucreza in magazinul de palarii al mamei sale. Intr-o seara este urmarita de niste monstrii si este salvata de un frumos vrajitor numit Howl. Insa la putin tip dupa aceea, vrajitoarea din Wastle, cel mai mare dusman al lui Howl, pune un blestem asupra lui Sophie si o face batrana. Astfel aceasta pleaca il lume si ajunge sa lucreze ca menajera in casa vrajitorului.
De aici incepe aventura, pe fundalul unui razboi intre doua imparatii si orgoliile vrajitorilor ce ajutau imparatiile.
Ceea ce ma impresioneaza mult la aceste animatii e ca nu au renuntat la desenatul de mana si desenele lor arata inca ca desenele din copilaria mea.

4. Am hotarat sa continui seria cu Castle in the Sky, primul film produs de casa de productie, in 1986. Povestea ce sta la baza animatiei prezinta niste castele plutitoare, construite de oameni cu timp in urma si distruse de oamenii ce nu au stiut sa-si managerieze puterea. Sheeta, unul din urmasii acestor familii, este rapita de armata pentru a afla de la ea cat mai multe informatii despre acea lume pierduta. In acelasi timp, o familie de piarati, incearca sa o rapeasca pentru a da de comoara acestor castele. Sheeta reuseste sa scape, in timpul abuscadei si astfel il intalneste pe Pazu, un orfan ce incerca sa demonstreze luii ca aceste castele plutitoare exista.
De aici incepe o aventura amuzanta, cu pirati si armate secrete dar si o lume bogata, pazita de roboti, de mult uitata.

5. Si pentru ca vazusem primul, al treilea si al patrulea desen animat realizat de studio, am hotarat sa continui cu al doilea, Grave of the Fireflies. Animatia este o drama de razboi si este inspirata din povestea autobiografica scrisa de scriitorul japonez Akiyuki Nasaka. Filmul este considerat cea mai frumoasa si emotinonanta poveste de razboi, fiind inclus in lista cu cele mai bune 10 filme despre Al Doilea Razboi Mondial. Cred ca e pentru prima data cand vad o animatie ce e atat de dramatica. Actiunea se plaseaza in timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial, si il are ca protagonist pe Seita, un tanar de 13 ani ce incearca sa aiba grija de sora lui, Setsuko, dupa ce mama lor a murit, in urma unui raid aerian. Tatal lor e in marina, in razboi si ei nu mai au aproape pe nimeni langa ei. Razboiul naste nonstri, boli si foamete si pe acest fundal, un copil de 13 ani incearca sa faca orice pentru mica lui surioara. Imi dau seama cat de greu e sa zambesti, sa razi si sa te joci cand stii ca mama ti-a murit insa incerci sa nu dai nimic de inteles celui de langa tine, pentru ca nu vrei sa-i furi copilaria. Razboaiele sunt niste evenimente ingrozitaore si imi doresc ca omenrirea sa ajunga la aceasta concluzie, sa renunte la orgolii si s gaseasca alte modalitati de-a trece peste dispute, pentru ca pierderile intr-un razboi sunt prea mari. E un film puternic, dureros, din care putem invata multe.

6. Am decis sa las ordinea cronologica si sa sar la cel mai recent proiect, al casei de productie, From Up on Poppy Hill, realizat in 2011. Animatia isi plaseaza actiunea in Yokohama, in 1963 si are la baza o shijo manga din 1980. Sojo manga sunt benzile desenate japoneze destinate fetelor cu varta cuprinsa intre 10 si 18 ani. Posibil ca acesta este motivul pentru care aceasta animatie mi s-a parut cea mai plictisitoare dintre toate, cu o tema ce ar putea devenii usor o telenovela Sud-Americana.
Pesonajele povestii sunt niste copii de liceu ce lupta pentru a mentine deschis clubul scolii, club ce se afla intr-o cladire veche ce urmeaza sa fie demolata. Fetele din scoala se hotarasc sa ii ajute pe baieti in actiunea lor, si incep sa faca curatenie in cladire, specand asa ca vor impresiona pe oficialii ce vor sa darame cladirea. Intre un el si ea se leaga o poveste telenovelistica despre care nu o sa va spun pentru ca asta ramane pentru cei ce se hotarasc sa-l vada. A fost prima animatie pe care am gasit-o in japoneza, cu subtitrare in engleza, si nu dublata iar asta a fost un mare plus. Asa poate mai prind si eu ceva...

Cat de curand o postez si celalte animatii produse de Ghibli, in inca doua articole.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare