Filmele asiatice (1)

Nu prea mai am timp de filme. Am inceput sa urmaresc prea multe seriale si intre scoala, citit, viata sociala si seriale, nu prea mai e timp si de filme. Si nici nu mai am radbare sa vad aceleasi clisee de Hollywood. Deci, in timpul liber, cand am timp de un film, am decis sa aleg altceva.
In Japonia am descoperit filemele coreene. Sud coreienii au o cinematografie foarte interesanta, ce se pliaza foarte mult pe gustul meu. De aceea am si incercat literatura lor si s-a descoperit ca sunt un fan.

3 Iron este un film regizat de Kim Ki-duk, unul din reprezentantii cinematografiei Sud Coreiene, cunoscut pentru filmele sale ce merg pe idiosincrasie.
Filmul de fata prezinta o poveste de dragoste intr-un spargator de apartamente si o casnica abuzata de sot. Este o poveste interesanta intre doi oameni ce nu sunt ceea ce par sau ce sunt mai mult decat ecicheta pusa de societate.
E un film in care nu se vorbeste mult, un film de stare ce te prinde si te vrajeste de la primele cadre.
Filmul a fost prezentat la multe festivaluri de profil, unde a facut o figura frumoasa, cel mai important premiu fiind cel pentru regie de la Festivalul de Film de la Venetia, din 2004.
Trebuie sa-i multumesc Ancutei pentru recomandare si o sa ma intorc cat de curand la regizor, pentru a mai vedea un film de-al lui.



Departures este un film japonez ce a castigat 10 premii ale Academiei de film Japoneze si Oscarul pentru cel mai bun film strain in 2009.
Filmul prezinta cememonia de imbalsamare a mortului, numita nokan, si povestea unui tanar ce devine antrepenor de pompe funebre.
Ceremonia prezentata in film este una pe cale de disparitie. In zilele noastre putine familii mai angajeaza un nokansha sa pregateasca cadavrul pentru inmormantare, si de obicei cele ce o fac sunt familiile din comunitati mici sau cei de la tara.
Filmul are la baza, doar ca idee, o carte autobiografica despre ceremoniile budiste de inmormantare, scrisa de Aoki Shinmon.
Pe langa povestea foarte interesanta ce prezinta drama unui barbat ce ajunge sa faca aceasta meserie din disperare si realizeaza ca ii place si ca este bun la asta, cu toate ca societatea nu il respecta, filmul mai are si un soundtrack de exceptie realizata de Joe Hisaishi - celebru compozitor de muzica de film, cunoscut pentru muzica din amimatiile Ghibli.
Pentru recomandare ii multumesc Irinei.



Lust, Caution este un film chinezesc regizat de Ang Lee, cunoscut publicului larg pentru filmele sale de la Hollywood, filme ca Life of Pi, Hulk sau Boreback Mountain. Are la baza un roman de spionaj chinezesc, scris de Eilenn Chang - una din cele mai importante scriitoare cineze e secolului 20.
Este primul meu film chinezesc si ii multumesc, din nou, Ancutei pentru recomandare. M-am ferit de filmele chinezesti pentru ca imi place cum suna limba si imi aminteste de taranoii ce vorbeau tare si raspicat in trenuri sau restaurante.
Filmul a cstigat Leul de Aur la Festivalul de la Venetia in 2007.
E o poveste interesanta de spionaj cu actiunea in Hong Kong in 1938 si Shanghai in 1942, in timpul Celui de-al Doilea Zazboi Cino-Japonez si apoi Celui de-al Doilea Razboi Mondial.



Pe curand...

Comentarii

  1. Ce mă bucur că ți-au plăcut. :D Cât de curând plănuiesc să mă uit și eu la Departues.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare