Orasele fantoma ale Chinei

Ce faci cand esti cea mai bogata tara din lume, ai o gramada de bani si nu prea ai unde sa ii investesti? China are o mare probema de imagine fata de intreaga lume. Marile state ale lumii si marile companii nu se arunca sa deschida portile investitorilor chinezi, cu toate ca au bani si ii pot scoate din criza, pe motiv de frica de invadare. Si asa China e peste tot pe piata, cum ar fi sa mai fie si proprietara marilor companii din lumea asta?
Exista o politica liberala in China in care se perminte sa ai proprietate sau afaceri. Comunismul chinez incepe sa devina usor deschis miciloe intreorinzatori iar populatia cu bani investeste in apartemente si astfel, China isi arata puterea construit orase cu  zgarie-nori sau cel mai mare mall din lume. Dar degeaba exista orase de pentru zeci de mii de locuitori cu apartamente in propiretate personala, daca acei proprietari mai au locuite si in alta parte. Iar daca politica de tinere a numarul populatiei sub control inca exista, aceste orase ajung sa fie orase fantoma.
Exista o sumedenie de astfel de cazuri, de la Mall China - orasul construit in pustietate, in jurul celui mai are mall din lume, sau Ordos, un oras construit pentru finala Miss World in 2011 sau orasul replica a Parisului, - orase ce sunt locuite la o capacitate de 10%, in care afacerile mor iar spatiile comerciale se inchid si devin parasite pentru ca nu exista oameni fizici care sa cumpere si sa sustina economia.

Mai jos puteti vedea un documentar despre Ordos si inca unul despre mai multe orase fantoma. Senzatia pe care am avut-o cand am vazut aceste documentare a fost asemanatoare cu cea pe care am avut-o cand am vazut imagini din Fukushima, dupa catastrofa nucleara.




Oare ce se v-a intampla cand bula asta economica se va sparge? V-a exista o noua criza finainciara provocata de decaderea Chinei?
Pe curand...

Comentarii

Postări populare