Treceți la conținutul principal

Orasele fantoma ale Chinei

Ce faci cand esti cea mai bogata tara din lume, ai o gramada de bani si nu prea ai unde sa ii investesti? China are o mare probema de imagine fata de intreaga lume. Marile state ale lumii si marile companii nu se arunca sa deschida portile investitorilor chinezi, cu toate ca au bani si ii pot scoate din criza, pe motiv de frica de invadare. Si asa China e peste tot pe piata, cum ar fi sa mai fie si proprietara marilor companii din lumea asta?
Exista o politica liberala in China in care se perminte sa ai proprietate sau afaceri. Comunismul chinez incepe sa devina usor deschis miciloe intreorinzatori iar populatia cu bani investeste in apartemente si astfel, China isi arata puterea construit orase cu  zgarie-nori sau cel mai mare mall din lume. Dar degeaba exista orase de pentru zeci de mii de locuitori cu apartamente in propiretate personala, daca acei proprietari mai au locuite si in alta parte. Iar daca politica de tinere a numarul populatiei sub control inca exista, aceste orase ajung sa fie orase fantoma.
Exista o sumedenie de astfel de cazuri, de la Mall China - orasul construit in pustietate, in jurul celui mai are mall din lume, sau Ordos, un oras construit pentru finala Miss World in 2011 sau orasul replica a Parisului, - orase ce sunt locuite la o capacitate de 10%, in care afacerile mor iar spatiile comerciale se inchid si devin parasite pentru ca nu exista oameni fizici care sa cumpere si sa sustina economia.

Mai jos puteti vedea un documentar despre Ordos si inca unul despre mai multe orase fantoma. Senzatia pe care am avut-o cand am vazut aceste documentare a fost asemanatoare cu cea pe care am avut-o cand am vazut imagini din Fukushima, dupa catastrofa nucleara.
Oare ce se v-a intampla cand bula asta economica se va sparge? V-a exista o noua criza finainciara provocata de decaderea Chinei?
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...