Treceți la conținutul principal

Sarbatori nationale

Luni a fost sarbatoare nationala iar astazi este iarasi. Pentru ca nu stiam ce se sarbatoreste am dat un mic search pe Google si am ramass surprins de ce am aflat.
Dar despre ce am aflat un pic mai tarziu, acum sa revin la ce trebuia sa caut si anume ce am sarbatorit luni si ce sarbatoresc azi. Luni a fost Ziua de respect fata de cei batrani. Aceasta zi libera de la stat se sarbatoreste in a treia zi de luni din luna septembrie din anul 1966.
Astazi sarbatorim echinoptiu si odata cu echinoptiu ii sarbatorim pe cei morti. Aceasta zi se sarbatoreste in Japonia din 1948.

Acum revenind la descoperire. Mi-am zis ca daca tot sunt 2 sarbatori intr-o saptamana, oare cate or fi intr-un an? Mi-am dat seama ca este o exceptie acum dar oricum numarul sarbatorilor legale este mare. Japonezii au 15 zile libere prin lege si ma intreb oare cand mai muncesc si au ajuns asa de departe cu atatea zile libere.
In Romania sunt 7 sarbatori legale, cam jumatate din numarul celeor din Japonia insa numarul de zile libere este de 10. Insa majoritatea zileleor libere sunt sarbatori crestine iar doua dintre ele sunt introduse anul acesta.

Acum sa trecem in revista cand avem liber in Romania:
1-2 ianuarie -Anul Nou
Aprilie-Mai - Pastele - 2 zile
1 Mai - ziua muncii
Mai-iunie - Rusaliile (a 50-a duminica dupa Paste)- sarbatoare introdusa anul acesta
15 august - Adormirea Maicii Domnului - Introdusa tot anul acesta
1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei
25-26. Craciunul

Si acum la Japonezi:

1 Ianuarie - Anul Nou
a doua zi de luni din ianuarie - Ziua Majoratului (sunt sarbatoriti cei ce au implinit varsta majoratului in anul ce a trecut)
11 Februarie - Ziua nationala (cred, se sarbatoreste infintarea Japoniei ca monarhie)
20 Martie - echinoptiu de primavara - sunt sarbatoriti cei ce traiesc si toate fiintele vi
29 Aprilie- Showa - Sarbatoresc perioada in care au fost condusi de imparatul Showa - Odata cu aceasta zi incepe saptamana de aur
3 Mai - Ziua constitutiei
4 Mai - Ziua verde
5 Mai - Ziua copilului
a treia zi de luni din iulie - Ziua marinei
a treia zi de luni din septembrie - Ziua de respect fata de cei invarsta
23 septembrie - echinoptiu de toamna - ziua mortilor
a doua zi de luni din octombrie - Ziua sportului si a sanatatii
3 Noiembrie - ziua culturii
23 Noiembrie - ziua de multumire a celor ce fac munca fizica
23 Decembrie - Ziua Imparatului.

Au cam in fiecare luna cel putin o sarbatoare legala, mai putin in iunie cand se pare ca muncesc pre branci. Pe langa asta mai au si Saptamna ciresilor infloriti cand au voie prin lege sa bea alcool in spatiile publice (gen parcuri, strazi) cu conditia sa stea sub un cires inflorit. Cica asa il sarbatoresc. Abia astept sarbatoarea aceea :)).
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...