Treceți la conținutul principal

05: Interviul pentru angajare

Probabil va mai amintiti ca 4 adintre articolele mele anterioare le-am numerotat, formand un serial. De obicei aceste episoade se refera la lucruri ce apar zi de zi, lucruri ce sunt total diferite de Romania.

A inceput scoala si am ramas socat sa vad cat de putina lume e la ore. Si asa suntem 10-25 studenti la o ora, insa acum studentii japonezi lipsesc cu desavarsire. Vinerea am un curs de fundatii, curs ce e in limba japoneza (da, trebuie sa merg la cursul ala cu toate ca nu stiu nicio boaba de japoneza, numai pentru ca e predat de proful meu) si eram numai eu, Hakan si inca doi tipi, iar de obicei sala e plina. Pe la mijlocul orei, unul din tipi s-a ridicat si a plecat, cerandu-si scuze si explicand ce se intampla.
Apoi profesorul Hamada ne-a explicat si noua. E periaoda recrutarilor in companii. Ce inseamna asta?

Daca va gandeati ca realizarea unui CV pe un site gen best jobs si aplicarea la job-uri dand un click cu mouse-ul e complicat? Daca vi se pare ca sunt destul de multi pasi pentru angajare: cont pe un site de job-uri, interviu... o sa vedeti cat e de ingrozitor in Japonia.
Etapele sunt mai multe si sunt destul de importante pentru ca in Japonia lucrezi cam toata viata in aceasi companie. Rare sunt cazurile cand persoanele se muta de la o companie la alta. Deci, de aceea sa te angajezi, trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

1. Companiile anunta cate posturi au disponibile (logic ca sunt pentru absolventi - nu cer experienta, pentru ca cei cu experienta au deja un job) si anunta data pentru seminarul de orentare.
2. Toata aceasta etapa de recrutari e in iarna, inainte sa se termine scoala (dupa cum v-am mai spus, in Japonia, in februarie se termina semestrul 2, adica anul scolar iar in mrtie incepe noul an. In septembrie incepe semestrul 2) si are ca public tinta pe studentii in an terminal sau pe cei de master.
3. La orientari compania isi prezinta filozofia si cu ce exact anume se ocupa. Apoi isi prezinta  modelul de candidat pentru job, pe care il au.
4. Daca iti place si te vezi lucrand o viata acolo (suna destul de infricosator) iti depui CV-ul si scrisorile de recomandare si astepti etapa a doua.
5. Dupa ce compania termina de citit toate CV-urile, anunta prin e-mailuri cei ce au fost selectati pentru recrutari. In perioada de recrutari se dau interviuri si diferite teste.
6. Daca treci de aceasta perioada si esti admis vei fi instintat in luna martie si trebuie sa le spui daca accepti sa lucrezi la ei sau nu.

Unul din tipii de la mine din laborator a fust la zeci de seminarii de orentare si a fost acceptat pentru recrutari de 10 companii. Acum, cam in fiecare zi se duce la o alta companie sa dea probele.
Incepand de la seminarii, si pana in ultima etapa, tinuta obligatorie este costum, camasa alba si cravata neagra. Nu te duci oricum... Prima impresie conteaza chiar de la seminar.
E amuzant in perioada asta, ca ii vezi mai pe toti la costum si realizezi ca au un interviu in ziua aia.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...