05: Interviul pentru angajare

Probabil va mai amintiti ca 4 adintre articolele mele anterioare le-am numerotat, formand un serial. De obicei aceste episoade se refera la lucruri ce apar zi de zi, lucruri ce sunt total diferite de Romania.

A inceput scoala si am ramas socat sa vad cat de putina lume e la ore. Si asa suntem 10-25 studenti la o ora, insa acum studentii japonezi lipsesc cu desavarsire. Vinerea am un curs de fundatii, curs ce e in limba japoneza (da, trebuie sa merg la cursul ala cu toate ca nu stiu nicio boaba de japoneza, numai pentru ca e predat de proful meu) si eram numai eu, Hakan si inca doi tipi, iar de obicei sala e plina. Pe la mijlocul orei, unul din tipi s-a ridicat si a plecat, cerandu-si scuze si explicand ce se intampla.
Apoi profesorul Hamada ne-a explicat si noua. E periaoda recrutarilor in companii. Ce inseamna asta?

Daca va gandeati ca realizarea unui CV pe un site gen best jobs si aplicarea la job-uri dand un click cu mouse-ul e complicat? Daca vi se pare ca sunt destul de multi pasi pentru angajare: cont pe un site de job-uri, interviu... o sa vedeti cat e de ingrozitor in Japonia.
Etapele sunt mai multe si sunt destul de importante pentru ca in Japonia lucrezi cam toata viata in aceasi companie. Rare sunt cazurile cand persoanele se muta de la o companie la alta. Deci, de aceea sa te angajezi, trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

1. Companiile anunta cate posturi au disponibile (logic ca sunt pentru absolventi - nu cer experienta, pentru ca cei cu experienta au deja un job) si anunta data pentru seminarul de orentare.
2. Toata aceasta etapa de recrutari e in iarna, inainte sa se termine scoala (dupa cum v-am mai spus, in Japonia, in februarie se termina semestrul 2, adica anul scolar iar in mrtie incepe noul an. In septembrie incepe semestrul 2) si are ca public tinta pe studentii in an terminal sau pe cei de master.
3. La orientari compania isi prezinta filozofia si cu ce exact anume se ocupa. Apoi isi prezinta  modelul de candidat pentru job, pe care il au.
4. Daca iti place si te vezi lucrand o viata acolo (suna destul de infricosator) iti depui CV-ul si scrisorile de recomandare si astepti etapa a doua.
5. Dupa ce compania termina de citit toate CV-urile, anunta prin e-mailuri cei ce au fost selectati pentru recrutari. In perioada de recrutari se dau interviuri si diferite teste.
6. Daca treci de aceasta perioada si esti admis vei fi instintat in luna martie si trebuie sa le spui daca accepti sa lucrezi la ei sau nu.

Unul din tipii de la mine din laborator a fust la zeci de seminarii de orentare si a fost acceptat pentru recrutari de 10 companii. Acum, cam in fiecare zi se duce la o alta companie sa dea probele.
Incepand de la seminarii, si pana in ultima etapa, tinuta obligatorie este costum, camasa alba si cravata neagra. Nu te duci oricum... Prima impresie conteaza chiar de la seminar.
E amuzant in perioada asta, ca ii vezi mai pe toti la costum si realizezi ca au un interviu in ziua aia.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare