Treceți la conținutul principal

08:Scrisoarea

Luni, inainte sa ma apuc sa scriu toate articolele de pana azi, a trebuit sa trimit un e-mail profesorului meu, sa ii spun despre ce am rezolvat la institul de cercetare. In acel moment a inceput sa ma doar capul si mintea doar la ideea conceperii unui e-mail.
Andreea, mi-a explicat cum sta treaba cu scrisorile in Japonia si cu toate ca sunt scrisori electronice, e-mailurile in Japonia trebuie sa pastreze din regulile scrisorii clasice, doar ca e mai lejer.
Deci daca vrei sa trimiti o scrisoare cuiva sau in cazul meu un e-mail pentru a intreba cand pot sa ii fac o vizita in birou pentru a-i prezenta datele pe care le-am obtinut, trebuie sa scri ceva de genul:

0. Draga/ Domnule/Doamna...
1.Introducere este de obicei un salut ce difera de la anotimp la anotim, chiar de la luna la luna. Salutul este de fapt o metafora legata de natura si de obicei este unul deja stabilit, insa daca ai calitati artisice poti sa inventezi si tu unul. (acest pas se sare de obicei in e-mailuri)
2. Se discuta despre vreme. De: exemplu: S-a facut frig afara si bate un vant rece. Sper ca purtati haine groase ca sa nu raciti. (eu am sarit si peste acest pas)
3. Se intreaba de sanatate si de viata. Eu mi-am inceput e-mailul cu: Sper ca ati avut un weekend linistit si v-ati odihinit.
4. Se prezinta contextul premergator subiectului tau. In cazul meu, de ce vreau sa il vad. Deci ii sciu ce am facut la institut, cum a fost acolo, pe cine am cunoscut si ce am rezolvat (lucru pe care as fi putut sa i-l spun face to face in birou cand il vedeam - deci in Romania as fi sarit peste acest pas).
5. Motivul pentru care ii scriu: Cand pot sa trec pe la dumneavoasta in birou sa va prezentam datele?
6. II transmiti de sanatate, il intrebi de familie si de cei apropiati (eu i-am urat o dupamasa placuta).
7. Inchierea cu multumiri si bla bla bla-uri.
In Romania din cei 8 pasi as fi folosit 3 (0,5, 7), maxim 4, daca aveam chef de palavragit pe mail (+4). Dar in nici un caz aceasta barbologie...
De aceea, prima data cand i-am trimis un e-mail profesorului, sa il intreb cand e ok sa trec pe la el (lucru care mi se pare stupid, pentru ca in Romania bati la usa si daca e liber te primeste, daca nu , astepti ca prostul pe langa usa), mi-a spus ca i-am scris un e-mail foarte scur. Ramasesem masca, nu intelegeam ce vroia de la mine...

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...