Cateva repere din Bunkyo
O sa incep articolul cu cateva notiuni de geografie politica. Orasul Tokyo a fost divizat, in 1943, in 23 de sectoare. Aceasta divizare s-a facut pentru o mai usoara administrare a orasului. Unul dintre sectoare este Bunkyo, cel pe care l-am vizitat luni.
Avand in vedere ca din 2 luni de vacanta, momentan, am aut doar o saptamana si pentru ca nimeni nu prea mai e prin camin, planurile mele au fost legate de cele ale lui Morgan. Cum el este inscris in clubul de Kyudo, timpul liber este limitat, avand antrenamente in fiecare zi, mai putin lunea. Asa ca singura mea sansa de a mai vizita ceva a fost luni si m-am ghidat dupa planul facut de el.
Dimineata ne-am intalnit la micul dejun si am facut un plan. In Bunkyo aeam vreo 12 locuri de vizitat, insa majoritatea erau parcuri si gradini. Avand in vedere ca e iarna nu avea rost sa le vedem acum, asa ca am renuntat la ele si am ramas doar cu templele si o biserica catolica, monument arhitectonic al sec XX, si un cimitir pe care nu am mai apucat sa il vedem pentru ca deja era tarziu si se intuneca.
Am facut planul in functie de statiile de tren si am pe la 12 am plecat din camin. Ne-am oprit sa luam masa de pranz, ne-am incarcat cu bani cardurile de calatorie si am plecat.
Prima oprire a fost la temulul budist Gokoku-ji, templu construit de al cincelea sogun Tokugawa, Tsunayoshi pentru mama sa, in 1681. Templul a supravieturit bombaradamentelor din Al doilea Razboi Mondial. In spatele templului exista un cimitir unde sunt ingropate numeroase personalitati, de la artisiti, la oameni de stiinta si oameni politici.
Eu am numit acest templu, templul cu pisici. Era plin de pisici, pe la fecare colt de templu torcea o pisica grasana iar o pisica maronie, spre negru, fara coada si grasa mereu aparea unde nu ne asteptam.
A doua locatie a fost Catedrala Catolica St. Mary. Comunitatea catolica din Japonia au avut pana in 1945 o biserica de lemn, in stil gotic , constuita de misionarii francezi in 1899. Catedrala a ars in timpul unui raid aerian. In 1963 arhitectul Tange Kenzo (castigator al premiului Pritzer pentru arhitectura, cel ce a proiectat si cladirea Guvernului in Tokyo si sediul televiziunii Fuji) a proiectat biserica de astazi.
Biserica este un monument artitectural conemporan pentru ca in plan are forma de inima, privita de sus, intreaga contructie are forma de cruce iar cand te uiti la ea de la sol arata ca un mare ozn de tabla. In interior, unde era interzisa fotofrafierea (insa nu m-a retinut nimic sa nu fac o poza), arata ca o pestera de beton. Inteaga filozofie a bisericii porneste de la forma de Inima, reprezentand inima lui Iisus, ce se intalta ca o pestera ( ceva legat de Ps. 18.2 "Dumnezeu este piatra mea...") si se finalizeaza in forma crucii. In interiorul bisericii se afla bustul Sf. Francis Xavier realizat in 1548 la comanda Mariei de Medici, o replica a lui Pieta si o interesanta cristelnita pentru botez. In curtea bisericii se afla o replica a pesterii din Lourdens (un chici), acolo unde in 1858 Fecioara Maria i s-a aratat unei fetite.
Cand am ajuns in statia de tren, urmand sa vedem al treilea loc, am realizat ca eu mai fusesem acolo. Eram in Akihabara si urma sa vizitam templul lui Confucius. De data asta nu am mai folostit hartile de pe telefon ca sa gasim templul, pentru ca imi aduceam aminte de el, de cand il vizitasem cu o luna in urma. Ceea ce nu stiam, era ca statuia lui Confucius este cea mai mare statuie ce il reprezinta, iar ca prima scoala ce se afla in incinta templului, este acum una din cladirile Uniersitatii de Medicina Dentara. Si daca tot eram aici, si cum data trecuta nu resusem sa vedem celalat templu, pentru ca era sarbatoare (Daikoku festival ) si era prea aglomerat, am avut ocazia sa-l vad.
Kanda Shrine este un templu shintoism contruit in 1270, pe locatia unui alt templu construit in anii 700. de fapt structura actuala este noua, templul echi prabusindu-se in urma cutremurului din 1934.
Templul este vopsit in rosu si o mare parte din ornamente sunt de aur. Mi-e mi-a placut foarte mult, tocmai pentru ca este colorat si m-am bucurat ca am aut ocazia sa il vad de data asta.
Ultima locatie vizitata a fost Nezu Shrine, un templu shintonist contruit in 1705. Templul este foarte frumos primara, intre aprilie si mai, cand toti boschetii din jur sunt infloriti. Dar si acum a fost frumos. Intrarile in templu se fac prin niste porti, fiecare dintre ele avand scris un pacat si odata trecut pe sub poarte esti curatat de acel pacat. Exista si un mic lac, cu o cascada si pesti (pestii ce sunt de obicei in lacurile de pe langa temple sunt mari si auri si se numesc Khoi).
Am mai fi avut de vizitat un cimitir celebru din zona, insa deja se intuneca si frigul ne intrase in oase. Daca ziua ar fi fost mai lunga si nu ar fi batut vantul rece, ar fi fost pefect.
Mai multe imagini gasiti pe photoblog.
Pe curand...
Comentarii
Trimiteți un comentariu