Treceți la conținutul principal

Da Da Da!

Acum 118 ani, la Moinesti se nastea Samuel Rosenstock cunoscut sub numele de Tristan Tzara, cofondatorul miscarii culturale dadaisme.
La noi nu prea se stie de curentul asta avangardism si probabil ca lumea il uita la scurt timp dupa ce il invata in scoala. Noi bacauanii il mai stim pentru ca Tzara e de-al nostru. Daca trecem prin Moinesti vedem monumentul inchinat miscarii, iar mai nou, primaria a pus tot felul de benere ce anunta ca esti in "Tzara Dada". ceea ce iti gadila un pic creierul si iti aminteste de miscare.
Am fost surprins sa descopar ca intr-un roman corean un motto era din Tzara, tocmai pentru ca la noi nu prea i se cunoaste opera, dar se pare ca peste mari si tari, munca ii este cunoscuta si apreciata.
Dar ce e este dadaismul? Generatia tanara din perioada de imediat dupa Primul Razboi Mondial era satula de opererele macabre ale autorilor ce scriau numai despre ororile razboiului si se intalnesc in in Elvetia, la Zurich, in jurul lui Tzara, unde pun bazele acestei miscari ce vrea sa "raspunda absurbului prin absurd". Astfel apar tot felul de reguli, jocuri, ce spuneau sa tai cuvinte din ziar, sa le arunci intr-o palarie, si sa le extragi unul cate unul, astfel creand o poezie.
Si uite asa, mi-a venit mie ideea sa fac o leapsa pe care sa o preia cine vrea. Pentru ca azi se implinesc 118 ani de la nasterea lui Tzara, va propun, fie intr-un articol de blog, fie in comentarii aici sau pe pagina de facebook a blogului, sub articol, sa imi scrieti a 118-a fraza din cartea pe care o cititi, urmata de numele cartii si autorul ei.

"Dar scria si citea cu mare usurinta si in romance, gratie, de asta data, stadaniilor depuse de bunul cavaler la care lucra tata-sau, si care n-a intarziat sa-i deschida usile bibliotecii sale, pline ochi cu romane cavaleresti, de care el insusi era mare mare amator" Vise paralele - Luis Garcia Jambrina.

Da, stiu e greu sa gasesti a 118-a fraza si iti ia cateva minute, dar cred ca e idee inedita de a-l omagia pe Tzara.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...