Da Da Da!

Acum 118 ani, la Moinesti se nastea Samuel Rosenstock cunoscut sub numele de Tristan Tzara, cofondatorul miscarii culturale dadaisme.
La noi nu prea se stie de curentul asta avangardism si probabil ca lumea il uita la scurt timp dupa ce il invata in scoala. Noi bacauanii il mai stim pentru ca Tzara e de-al nostru. Daca trecem prin Moinesti vedem monumentul inchinat miscarii, iar mai nou, primaria a pus tot felul de benere ce anunta ca esti in "Tzara Dada". ceea ce iti gadila un pic creierul si iti aminteste de miscare.
Am fost surprins sa descopar ca intr-un roman corean un motto era din Tzara, tocmai pentru ca la noi nu prea i se cunoaste opera, dar se pare ca peste mari si tari, munca ii este cunoscuta si apreciata.
Dar ce e este dadaismul? Generatia tanara din perioada de imediat dupa Primul Razboi Mondial era satula de opererele macabre ale autorilor ce scriau numai despre ororile razboiului si se intalnesc in in Elvetia, la Zurich, in jurul lui Tzara, unde pun bazele acestei miscari ce vrea sa "raspunda absurbului prin absurd". Astfel apar tot felul de reguli, jocuri, ce spuneau sa tai cuvinte din ziar, sa le arunci intr-o palarie, si sa le extragi unul cate unul, astfel creand o poezie.
Si uite asa, mi-a venit mie ideea sa fac o leapsa pe care sa o preia cine vrea. Pentru ca azi se implinesc 118 ani de la nasterea lui Tzara, va propun, fie intr-un articol de blog, fie in comentarii aici sau pe pagina de facebook a blogului, sub articol, sa imi scrieti a 118-a fraza din cartea pe care o cititi, urmata de numele cartii si autorul ei.

"Dar scria si citea cu mare usurinta si in romance, gratie, de asta data, stadaniilor depuse de bunul cavaler la care lucra tata-sau, si care n-a intarziat sa-i deschida usile bibliotecii sale, pline ochi cu romane cavaleresti, de care el insusi era mare mare amator" Vise paralele - Luis Garcia Jambrina.

Da, stiu e greu sa gasesti a 118-a fraza si iti ia cateva minute, dar cred ca e idee inedita de a-l omagia pe Tzara.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare